Економіка

У Житомирській області більше ста людей незаконно двічі скористалися правом безоплатної приватизації землі

19 October 2021, 16:28

Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко під час пресконференції, присвяченій 100 днів ринку землі, презентував на базі Національної інфраструктури геопросторових даних інформацію про тих громадян, яких всупереч закону неодноразово скористалися правом безоплатної приватизації.

Про це повідомила пресслужба Мінагрополітики.

«Усі охочі в режимі реального часу на геопорталі відкритих даних можуть ознайомитися з усім пакетом інформації про громадян, які могли до 5-ти разів скористатися правом безоплатної приватизації: кадастровими номерами та правовстановлюючими документами. Це перша хвиля відповідних даних із точки зору приватизації. Далі справа – за правоохоронними органами. Безумовно, той, хто зловживав своїм правом безоплатної приватизації, нестиме юридичну відповідальність», – зазначив Роман Лещенко.

За даними дашборду, станом на 27 вересня 2021 року 4007 осіб скористалися «подвійною» приватизацією землі, з них 114 – у Житомирській області.

Найбільше таких земельних ділянок спритники отримали на півдні Житомирської області, зі 114 осіб кілька людей безоплатно приватизували три земельні ділянки в різних областях.


Наприклад, Луцюк Олександр Михайлович в серпні 2017 року наказом ГУ Держгеокадастру у Київській області отримав у власність для ведення особистого селянського господарства 2 га земель сільськогосподарського призначення на території Горобіївської сільської ради Сквирського району. В жовтні 2017 року наказом ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області Луцюк отримав 2 га землі за межами населених пунктів Староушицької селищної ради Кам’янець-Подільського району. Рішенням Чуднівської міської ради від 28.05.2020 року Олександру Луцюку передали у власність ще 0,9216 га на території Будичанського старостинського округу.

Карлатян Станіслав Вікторович в серпні 2019 року наказом ГУ Держгеокадастру у Київській області отримав 2 га землі на території Великовільшанської сільської ради Васильківського району, у вересні 2019 року наказом ГУ Держгеокадастру в Херсонській області йому передали 1,7036 га на території Чорнянської сільської ради Каховського району, в березні 2020 року наказом ГУ Держгеокадастру у Житомирській області він отримав ще 2 га землі на території Черняхівського району, за межами населених пунктів Салівської сільської ради.

Також зазначено, що три земельні ділянки, одна з яких у Житомирській області, має Стасюк Сергій Петрович: 14 червня 2017 року наказом ГУ Держгеокадастру в Житомирській області він отримав у власність 2 га землі на території Бердичівського району, за межами населених пунктів Маркушівської сільської ради; 5 жовтня 2018 року наказом ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області отримав 1,5109 га землі на території Жерденівської сільської ради Гайсинського району. Інформація про третю ділянку в дашборді відсутня.


Нагадаємо, в лютому 2021 року прокуратура інформувала про позов, яким вимагає визнати недійсним та скасувати наказ ГУ Держгеокадастру в Житомирській області про надання у власність на території Половецької сільської ради Бердичівського району 2 га сільгоспугідь на безоплатній основі особі, яка вже реалізувала своє право на безкоштовне отримання ділянки для ведення особистого селянського господарства.

Як повідомляв Житомир.info, у 2018 році суд повернув у державну власність 2 га «бурштинової» землі у Житомирській області, надану у власність житомирянину для ведення особистого селянського господарства. Одразу після приватизації власник продав землю киянину за 32 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: земля приватизація Міагрополітики Держгеокадастр  
Матеріали по темі