Економіка

Наступного року Житомир має повернути до держбюджету 143,5 млн грн реверсної дотації, - Ольшанська

25 November 2021, 14:32

В 2022 році з бюджету Житомирської міської територіальної громади в державний бюджет планують віддати 143,5 млн грн реверсної дотації, а на 2024 рік ця сума може зрости до 204 млн грн.

Про це в інтерв’ю Житомир.info 25 листопада 2021 року розповіла перша заступниця мера Житомира Світлана Ольшанська.

«Ми писали дуже багато листів і на Асоціацію міст України, і на Кабмін, і на Верховну раду, і зверталися через народних депутатів, але наразі проєктом держбюджету не передбачене скасування реверсної дотації. У деяких містах, де в структурі надходжень переважає єдиний податок, як у Чернівцях, наприклад, реверсна дотація дорівнює нулю, бо цей показник не йде в розрахунок. У нас в 2017 році було 38,6 мільйона реверсна дотація, на 2022 планується 143,5 млн грн, прогноз на 2023 рік – 172 млн грн, на 2024 – 204 мільйони. Тобто в 2024 році реверсна дотація майже дорівнюватиме бюджету розвитку міста, це колосальна сума, яка на сьогодні вилучається з бюджету Житомирської міської громади і направляється на менш спроможні громади. Хоча, враховуючи інфраструктуру будь-якого обласного центру – трамвайно-тролейбусне управління, теплокомуненерго, водоканал – зрозуміло, що витратна частина у великих міст теж набагато більша, ніж у невеликих громад», - сказала Світлана Ольшанська.

Вона також зауважила, що 2021 рік був складніший за «коронавірусний» 2020-й.

«Складніше входити в 2022-й, щось планувати. В цьому році певні речі не були зроблені, було розуміння, що деякі кошти не дійдуть до бюджету. Ми бачимо проблеми бізнесу, сфери послуг та інших, є певне зниження по сплаті податків, тому від деяких речей в цьому році довелося відмовитися: ми не ремонтували капітально дороги, завершували виключно те, що було з минулого року; не робили заміни дахів по школах і по садочку, лише поточний ремонт. Зрозуміло, що проблеми накопичуються, тому важче зараз планувати 2022 рік», - наголосила перша заступниця мера.

Повністю інтерв’ю зі Світланою Ольшанською читайте тут

Нагадаємо, за січень-жовтень 2021 року переважна більшість громад Житомирської області є дотаційними, а вісім «найбагатших» віддають частину коштів до державного бюджету реверсну дотацію: найбільший відсоток у Оліївської громади (21,4%), Ушомирської (15,7%) та Чижівської (10,5%), Житомирська міська громада повертає до держбюджету 5,8% доходів.

Як повідомляв Житомир.info, за 9 місяців 2021 року план з надходжень до бюджету Житомирської міської територіальної громади виконаний на 100%, однак з’явились непередбачені витрати по енергоресурсах, які до кінця року можуть ще зрости.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бюджет Ольшанська дотація  
Матеріали по темі