Економіка

Кабмін додав до переліку соціально значущих товарів з державним регулюванням цін батон і соняшникову олію

1 January 2022, 13:04

Кабінет міністрів вніс зміни до постанови від 22 квітня 2020 р. № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення».

Зміни були ухвалені на засіданні Уряду 30 грудня 2021 року.

Зокрема, до переліку товарів, що мають істотну соціальну значущість, та на які запроваджене державне регулювання цін, додали дві позиції «батон» і «соняшникова олія».

Зауважимо, що на момент прийняття постанови Кабміну в квітні 2020 року у переліку були лише продукти – десять найменувань, згодом до них додали природний газ, електричну енергію, бензин марки А-92 і марки А-95, дизельне пальне.

Також згаданою постановою 30 грудня внесені зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236: встановлено граничний розмір цінової надбавки не більше 10% оптово-відпускної ціни на хліб житньо-пшеничний та батон з урахуванням рекламних, маркетингових, логістичних послуг, послуг з підготовки, обробки, пакування, інших послуг, пов’язаних з реалізацією кінцевому споживачу.

Крім того, Уряд 30 грудня визначив оптимальний граничний рівень постачальницько-збутової надбавки до ціни природного газу власного видобутку на рівні не більше 25% для задоволення потреб суб’єктів господарювання, основним видом діяльності яких є виробництво продовольчих товарів.

А вже наступного дня, 31 грудня, Міністерство аграрної політики та продовольства повідомило, що в останній день 2021 року відбулося підписання Меморандуму про взаєморозуміння щодо стабілізації цін на природний газ власного видобутку для задоволення потреб суб’єктів господарювання, які виробляють товари, що мають істотну соціальну значущість. Зокрема, хліб житній, батон, борошно, молочна продукція, олія соняшникова, яйця, курятина.

«Документ підписали Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, Голова ради директорів Спілки молочних підприємств Вадим Чагаровський, директор асоціації «Національна асоціація молочників України «Укрмолпром» Василь Бондаренко, Голова ради директорів асоціації «Союз птахівників України» Олександр Бакуменко, директор громадської спілки «Борошномели України» Родіон Рибчинський, Голова ради об’єднання підприємств хлібопекарної промисловості «Укрхлібпром» Олександр Васильченко, президент асоціації Всеукраїнська асоціація пекарів Юрій Дученко, генеральний директор асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук», - йдеться у повідомленні.

Роман Лещенко зазначив, що стабілізація цін на природний газ власного видобутку є одним з найважливіших питань Уряду, адже цьогоріч у світі спостерігається рекордне зростання ціни на газ.

«Для збереження цінової стабільності на соціально значущі товари, за рішенням Уряду та Президента України була напрацьована дорожня карта підтримки ключових галузей харчової промисловості. Підписання меморандуму – це свідчення того, що взаєморозуміння між державою та бізнесом є: компромісні рішення знайдені. Ми хочемо запропонувати галузі в умовах підвищення цін по енергоносіях через енергетичну біржу забезпечити їх газом власного видобутку за доступною ціною», – наголосив міністр.

За умовами Меморандуму, сторони об’єднали зусилля для створення сприятливих умов для виробників, які виробляють соціально значущі товари з метою стабілізації ціни на природний газ власного видобутку на засадах законності, прозорості, чесної конкуренції та соціальної відповідальності.

Як повідомляв Житомир.info, в Житомирській області в листопаді 2021 року у порівнянні з жовтнем, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,7%, найбільше подорожчали овочі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ ціна продукти олія батон  
Матеріали по темі