Економіка

У яких випадках ФОПи можуть не використовувати касові апарати та чому житомирські підприємці критикують новий закон

11 January 2022, 19:50

З 1 січня 2022 року використання касових апаратів стало обов'язковим для частини підприємців, які проводять розрахункові операції. Встановити касові апарати мають ФОПи 2-ї та 3-ї груп, незалежно від обсягу їхнього доходу.

У яких випадках можна не використовувати касові апарати, чи почали перевіряти їхню наявність – розповідають у податковій.

«Не встановлює тільки одна категорія – це платники єдиного податку першої групи, які здійснюють торгівлю на території ринку, а ринок – це там, де є статус. Всі інші категорії використовують касовий апарат. Але вийшла постанова, зміни до постанови № 13-36 підприємці, які використовують другу, третю групу єдиного податку в сільській місцевості також звільняються від обов'язкового використання РРО, але вони мають використовувати роздрукову книжку та книгу обліку розрахункових операцій», – пояснює начальник відділу ГУ ДПС у Житомирській області Сергій Яремчук.

Також якщо ФОП отримує платежі від покупців на власний рахунок у банку, то касовий апарат йому не потрібен. На своєму сайті Державна податкова служба оприлюднила повний список винятків, коли підприємці можуть не використовувати касові апарати.


ФОПи можуть придбати класичний касовий апарат або безкоштовно встановити програмний реєстратор розрахункових операцій на гаджет з операційною системою Windows або Android.

«Класичний касовий апарат можна придбати в будь-якому сервісному центрі. Вони, наприклад, є в Житомирі та в Житомирській області в кожному районному центрі. Є програмне РРО, його можна придбати безкоштовно, заходячи на сайт Державної податкової служби. Там є інструкція використання, як проводиться реєстрація в програмі», – каже начальник відділу ГУ ДПС у Житомирській області Сергій Яремчук.

Якщо товар оплачується в інтернеті або накладеним платежем, використання касового апарату є також обов'язковим.

«Якщо підприємець використовує класичний касовий апарат, касовий чек вкладається разом з посилкою, якщо це не «наложений» платіж. Якщо використовує програмне РРО, то касовий чек можна побачити онлайн в смартфоні», – додає начальник відділу ГУ ДПС у Житомирській області Сергій Яремчук.

Чимало ФОПів скаржаться на новий закон. За словами місцевих підприємців, такі нововведення лише ускладнюють ведення бізнесу.

«99% підприємців не встановлюють зараз касовий апарат. Одна з негативних причин, через що ми проти касового апарату, – це первинні документи. Підприємці, які пов'язані з торгівлею, в основному беруть товар свій на оптових ринках, таких, як «Сьомий кілометр», «Хмельницький», «Барабашова» – Харків. Там нам не можуть надати первинні документи. Ні один оптовик нам не дає первинні документи, нам дають прості накладні. Первинні документи – це офіційні документи проходження всього товару, починаючи від виробника та закінчуючи передостаннім споживачем, тобто це роздрібна торгівля. Друге, подивіться на наш ринок, на якому ми зараз знаходимося, ви знаєте чудово, що зараз практично більше -5 градусів. Ви уявляєте, ось у цих кіосках роботу касового апарату?», – вважає підприємець Андрій Попов.

Підприємці стверджують: також касові апарати – це додаткові витрати.

«Це прорахували експерти, що касовий апарат підприємцю на рік буде обходитися у 70 000 гривень. Те, що кажуть, що там 600 гривень на місяць, 500 гривень на місяць, це вони беруть тільки базу. Ні один підприємець, придбавши касовий апарат, не зможе обійтися без бухгалтера», – коментує Андрій Попов.

Для ФОПів, які порушили нові правила, передбачений штраф – 100% вартості за першу операцію, проведену без фіскального чека. Однак у податковій нагадують, що наразі в країні продовжує діяти мораторій на податкові перевірки.

«На сьогоднішній день є обмеження у зв'язку з мораторієм платників єдиного податку на фактичні перевірки, перевіряється тільки підакцизна група товарів. На сьогоднішній день платників єдиного податку, тобто 1-4 групи податкова служба не перевіряє», – зазначив начальник відділу ГУ ДПС у Житомирській області Сергій Яремчук.

Як повідомляв Житомир.info, в жовтні 2019 року житомирські підприємці виступали проти введення касових апаратів і просили президента заветувати закон № 1053-1 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та долучалися до всеукраїнської акції протесту. Водночас голова Державної податкової служби Сергій Верланов переконував, що набуття чинності законопроєктів №1073 та № 1053 значно зменшить рівень тінізації економіки.

1 грудня 2020 року Верховна рада проголосувала за закон, який на рік відтерміновує введення касових апаратів для ФОП.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: касовий апарат ФОП підприємець податкова  
Матеріали по темі