Економіка

Ситуацію з паливом вирішать протягом двох тижнів, але житомирян попереджають про зростання ціни

6 May 2022, 12:58

В Україні було знищено найбільший нафтопереробний завод. Крім того, війна з російським агресором розірвала ланцюги постачання палива з росії. Ситуацію з паливом мають вирішити протягом двох тижнів, але водіям треба бути готовими до зростання ціни.

Про це 6 травня на спільному брифінгу повідомили керівник обласної військової адміністрації Віталій Бунечко та Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

«Треба бути готовим, що зростуть ціни, тому що нові поставки будуть з Західної Європи, від наших європейських партнерів. Зараз нафтотрейдери активно укладають контракти й вже почали перші поставки, але ще раз повторюю, криза буде подолана. Така давня українська традиція: коли виникає якийсь дефіцит, всі йдуть до магазину за сіллю, мукою, і ще більше нагнітається наша криза. Вчора на нараді з Міністерством енергетики повідомили, що за дві доби було вибрано двотижневу норму пального на заправних станціях. Тому закликаю громадян уникати та зайвий раз не виїжджати на заправні станції, а якщо є така потреба, то заправлятися стільки палива, скільки потрібно, а не на сьогодні «і ще 200 літрів хай буде у гаражі», – говорить Віталій Бунечко.


Житомирський міський голова переконаний, що відмова від російського палива – це правильне рішення в умовах війни. На скільки подорожчає паливо, наразі сказати не можуть.

«40% дизпалива країна отримувала через так звану трубу Медведчука. Ми хочемо з Білорусії, з країни, з якої завдавали удари, в тому числі й по Житомиру, отримувати пальне чи ні? Тут питання. Наш Кременчуцький нафтопереробний завод частково знищений і не може виробляти. Ми розуміємо, що паливо піде до нас з Європи, з Алжиру, газ іде з Італії, Румунії, Польщі, інших країн Євросоюзу. Але це буде трохи вища ціна, і навіть Кабмін нічого не зможе зробити. Так, держава буде контролювати рівень націнок, але треба розуміти, що війна внесла корективи в економічні схеми. Коли ми кажемо і підтримуємо рішення Європейського союзу і багатьох Європейських країн про те, щоб відмовитися від російської нафти, іноді самі не готові відмовлятися, бо ціна буде зростати. Але, якщо ми хочемо дотиснути росію у цій війні, в тому числі й економічними санкціями, ми повинні зрозуміти, що це вдарить і по нас теж, і ми маємо бути до цього готові», – сказав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Віталій Бунечко запевнив, що ціни на пальне будуть контролювати.

«Хочу запевнити, що держава не допустить спекуляцій пальним. Правоохоронні органи, Бюро економічної безпеки будуть відслідковувати, щоб не було спекуляцій. Безумовно, ціна на пальне формується від закупної ціни, але ніхто надприбутки на пальному отримувати не буде», – запевнив керівник обласної військової адміністрації.

Стратегічні установи без палива не залишаться, зазначив Сергій Сухомлин.

«Ми отримали з держрезерву запаси палива для «швидких», для транспорту комунального. Ми забезпечені резервами, паливо у нас є. Точно запевняю, що лікарні, комунальні підприємства паливом забезпеченні», – сказав міський голова.

Також керівник обласної військової адміністрації та Житомирський міський голова Сергій Сухомлин наголосили: наразі головне, аби паливо було у Збройних сил України.

Нагадаємо, на засіданні Уряду 29 квітня прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповідав, що основна причина дефіциту пального – знищення ворогом частини інфраструктури, в тому числі зупинка Кременчуцького нафтопереробного заводу, для вирішення питання дефіциту пального на АЗС внесли зміни до державного регулювання цін на нафтопродукти, підвищивши граничний рівень торговельних надбавок, які нараховуються до середньої вартості 1 літра палива: дизпалива – з 5 до 7 гривень з урахуванням ПДВ (на 40%), бензинів автомобільних – з 4,55 до 6,50 гривень з урахуванням ПДВ (на 42,8%). Роздрібні мережі АЗС у період з 29 квітня по 2 травня відкоригували ціни на бензини й дизельне пальне з урахуванням торгової надбавки, визначеної Урядом

Як повідомляв Житомир.info, в березні 2022 року Верховна рада ухвалила урядовий законопроєкт про скасування акцизу на пальне та зниження ставки ПДВ з 20% до 7% і Мінекономіки з 18 березня анонсувало зниження цін на пальне: дизпаливо буде коштувати на 5 грн дешевше (зниження з 44,90 до 39,96 за літр), бензин – на понад 7 грн дешевше (зниження з 43,52 до 35,76 грн за літр). 19 березня середня ціна А-92 знизилася на 7,86 грн/л і становить 33,69 грн/л, А-95 – на 7,84 грн/л і становить 34,42 грн/л, ціна дизпалива зменшилася на 5,85 грн/л і становить 37,17 грн/л. За розрахунками Міністерства економіки на 22 квітня 2022 року середня ціна літра дизпалива становить 33,66 грн, а бензинів – 29,55 грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: паливо пальне дизпаливо бензин газ брифінг Бунечко Сухомлин  
Матеріали по темі