Економіка

Через окупацію південних регіонів України овочі подорожчали на 150%

23 May 2022, 15:58

Розірвані торговельні ланцюги з тимчасово окупованими територіями вже позначилися на вартості сезонних овочів. Що буде далі з цінами і чи вистачить усіх товарів у 2022 році?

Про це йдеться в оприлюдненому 23 травня матеріалі «Економічної правди».

«Ціни на фрукти та овочі традиційно зростають навесні, тобто напередодні нового сезону. Проте цьогоріч подорожчання було більш відчутним. За даними Державної служби статистики, в цій категорії ціни зросли на 8,5% лише за квітень, а від початку року – в середньому на 69%. Передусім на полицях супермаркетах та на ринках дорожчали овочі, тоді як вартість фруктів переважно залишалася на нормальному для цієї пори року рівні. Так, овочі з так званого "борщового набору" (морква, цибуля, капуста, буряк, картопля) у травні коштують суттєво більше, ніж торік. На приготування традиційної української страви, лише в частині овочів доведеться викласти 98,6 грн, тоді як рік тому вони обходились у 48 грн», - пише видання.


За даними Міністерства аграрної політики та продовольства у 2021 році найбільше овочів виростили фермери Херсонщини. По певних категоріях продуктів, таких як цибуля, морква та капуста південна область України повністю лідирує серед інших регіонів нашої країни.

Серед призерів за обсягами вирощування овочів – Львівщина та Дніпропетровщина.

«В Україні переважно вирощуються овочі так званого "відкритого ґрунту", тобто без використання теплиць чи парників. У 2021 році їх зібрали 9,42 млн тонн, більшість з яких – понад 86% – припадає на фермерські господарства. Вирощених в теплицях овочів минулого року зібрали 0,4 млн тонн. Цей обсяг майже порівну ділять між собою огірки та помідори. Найбільші площі під теплицями знаходяться в Запорізький (19% всіх площ області), Херсонській (11%) та Тернопільській (11%) областях. І хоча частина територій з великою кількістю теплиць знаходиться під тимчасовою окупацією (Херсонська та Запорізькі області), в Мінагрополітики переконують, що це не призведе до дефіциту тепличних овочів. Не в останню чергу через менше споживання у зв’язку зі значною міграцією українців за кордон», - наголошується у публікації.

Чому зросли ціни?

Причин декілька, але основна – це брак пропозиції. Річ у тім, що вивезення овочів з Херсонської та Запорізької областей, по суті заблоковане через тимчасову окупацію частини цих територій. Крім того, як вже згадувалось вище, на весну припадає перехідний сезон між ранньою продукцією та першими овочами нового врожаю, коли ціни традиційно вищі. Ці два фактори власне й призвели до незвично високих цін на більшість позицій овочевої групи.

Щодо овочів борщового набору, то на їхню вартість та доступність додатково впливає недостатня пропозиція торішнього врожаю. Винятком є хіба що картопля, якої у надлишку, тож її ціна постійно зменшується.

Все, чим українські підприємці не можуть забезпечити внутрішній попит, доводиться імпортувати. Наприклад, як зазначають в мережі супермаркетів АТБ, наразі близько 50% всіх овочів на їхніх полицях завезені з-за кордону.

Проте й тут є проблеми, адже через дефіцит палива та черги на кордоні виникають затримки у доставці продукції як у межах України, так і з-за кордону.

Щодо інших овочевих позицій, як-от огірки чи помідори, то навесні у перехідний сезон їх традиційно імпортують з Туреччини. Проте через блокування окупантами українських портів завозити їх доводиться через західний кордон, що суттєво здорожчує логістику та зменшує обсяги поставок.

Крім цього, на кінцеву вартість овочів закритого ґрунту впливають високі ціни на газ, який використовується для обігріву теплиць.

Повністю матеріал «Через окупацію південних регіонів овочі подорожчали на 150%. Що буде в дефіциті в цьому сезоні?» читайте тут

Як повідомляв Житомир.info, за інформацією обласного управління статистики, на споживчому ринку Житомирської області в квітні 2022 року у порівнянні з березнем цього року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 3,1%.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: продукти ціна овочі 
Матеріали по темі