Економіка

Верховна рада ухвалила закон для легалізації роботи фрілансерів

19 July 2022, 10:50

Верховна рада 18 липня ухвалила законопроєкт №5161 про нестандартні форми зайнятості (фриланс), документ підтримали 269 народних депутатів.

Про це повідомляє «Економічна правда» з посиланням на парламентський сайт.

«Як йдеться у пояснювальній записці, законопроєкт вводить нову особливу форму трудового договору – трудовий договір з нефіксованим робочим часом. Такі трудові договори запроваджуються як альтернатива договорам цивільно-правового характеру. При цьому, працівник зможе поєднувати легальну роботу в кількох роботодавців і матиме базові соціальні гарантії (забезпечення лікарняними, відпустками, достатнім рівнем зарплати тощо). У документі йдеться, що кількість трудових договорів із нефіксованим робочим часом у одного роботодавця не може перевищувати 10% загальної кількості трудових договорів, стороною яких є цей роботодавець. Також передбачається, що роботодавець не може забороняти чи створювати перешкоди працівникові, який виконує роботу на підставі трудового договору з нефіксованим робочим часом, виконувати роботу за іншим трудовим договором у іншого роботодавця», - пише видання.

Заробітна плата виплачуватиметься за фактично відпрацьований час або за фактично виконану роботу.

Мінімальна тривалість робочого часу протягом календарного місяця - 32 години.

«Майже всі особи, чиї послуги потрібні нерегулярно, працюють неофіційно та без жодних соціально-трудових гарантій, передбачених чинним законодавством про працю. Однією з причин існування вищезгаданої проблеми є відсутність правового регулювання у законодавстві про працю для нестандартних форм зайнятості, при яких працівник виконує роботу нерегулярно, оскільки роботодавець не може забезпечити працівника такою роботою на постійній основі», - наголошували у пояснювальній записці автори законопроєкту.

19 липня закон направлено на підпис президенту.

Нагадаємо, за підсумками червня 963 клієнти Житомирської обласної служби зайнятості були працевлаштовані, це майже на третину менше, ніж у червні 2021 року.

Як повідомляв Житомир.info, в червні 2022 року Житомирський обласний центр зайнятості наголошував, що повномасштабне військове вторгнення росії зумовило зменшення вдвічі попиту роботодавців на працівників у порівнянні з минулим роком.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР закон робота фріланс працевлаштування трудовий договір зайнятість 
Матеріали по темі