Економіка

Виступ голови Нацбанку щодо рішень з монетарної політики, зокрема – нового офіційного курсу гривні до долара

21 July 2022, 18:06

Сьогодні Національний банк ухвалив рішення з валютного регулювання, які дадуть змогу забезпечити надійне підґрунтя для відновлення економіки.

Про це 21 липня у виступу на брифінгу повідомив голова Національного банку Кирило Шевченко.

«Так, з 9:00 21 липня 2022 року офіційний курс гривні до долара США встановлено на новому рівні – 36,57 грн/дол. США – та зафіксовано. Такий крок збільшить конкурентоспроможність українських виробників, зблизить курсові умови для різних груп бізнесу та населення, та підтримає стійкість економіки в умовах війни. Рішення НБУ з перших годин війни зафіксувати курс гривні на рівні 29,25 грн/дол. США дало змогу забезпечити стабільну роботу фінансової системи. Механізм фіксації курсу лишається стабілізатором економіки й сьогодні. Водночас війна триває вже майже п'ять місяців і за цей період відбулися суттєві зміни в українській та світовій економці. У таких умовах офіційний курс гривні на рівні 24 лютого вже не відповідав реальності та поступово втрачав роль якоря для очікувань. Ураховуючи це, ми здійснили разове коригування офіційного курсу гривні до долара США та зафіксували його на новому стійкішому рівні», - пояснив голова НБУ.

Він зазначив, що новий рівень курсу «стане необхідним якорем для економіки в умовах невизначеності». Збереження фіксованого курсу дасть змогу Національному банку зберегти контроль за динамікою інфляції, а також підтримувати безперебійну роботу фінансової системи. Це ключова передумова для стабільної роботи економіки, яка є життєво необхідною в умовах війни.

Національний банк також вжив додаткових заходів для збалансування попиту та пропозиції на валютному ринку, зокрема:

громадяни як і раніше матимуть змогу знімати з гривневих платіжних карток за кордоном 50 тис. грн (в еквіваленті) на місяць. Водночас ліміт на зняття готівкової валюти з гривневих платіжних карток за кордоном змінено зі щомісячного на щотижневий: 12,5 тис. грн (в еквіваленті) на сім календарних днів;

зменшено ліміт на P2P перекази громадян за кордон із гривневих платіжних карток українських банків зі 100 тис. грн (в еквіваленті) до 30 тис. грн (в еквіваленті) на місяць;

установлено щомісячний ліміт на розрахунки за кордоном з використанням гривневих платіжних карток у розмірі 100 тис. грн (в еквіваленті) з усіх рахунків клієнта в банку, відкритих у національній валюті. Це обмеження не відчує переважна більшість громадян, які перебувають закордоном.

Повністю виступ голови НБУ читайте тут

Нагадаємо, в оприлюдненому на початку липня огляді Нацбанку зазначалося, що споживча інфляція в Україні пришвидшується (за вебскрепінгом до 20.1% р/р у червні з 18.0% р/р у травні), високі ціни на енергоносії, порушення виробничих та логістичних шляхів, руйнування потужностей та інфраструктури, окупація територій залишаються основними чинниками посилення інфляційного тиску.

Як повідомляв Житомир.info, вдень 24 лютого 2022 року Національний банк України повідомив про рішення відкрити спеціальний мультивалютний рахунок для збору коштів на потреби армії у зв’язку з уведенням воєнного стану в Україні, збройною агресією РФ та небезпекою для державної незалежності України, її територіальної цілісності.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: НБУ валюта банк гроші готівка  
Матеріали по темі