Економіка

В яких областях найбільше зростали ціни та чи подешевшає пальне наступного року. Інфляційний звіт НБУ

29 July 2022, 13:25

На початку війни вагомими чинниками підвищення цін були локальні перебої з постачанням, а також сплеск попиту в безпечніших регіонах через міграцію населення. У подальшому зростання більшості компонентів інфляції зумовлювалося порушенням ланцюгів постачання, збільшенням витрат бізнесу, зокрема на енергоносії, та фізичним знищенням активів підприємств через повномасштабний напад росії на Україну.

Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ.

«Згідно з результатами опитувань щодо ділових очікувань підприємству ІІ кварталі 2022 року чинник «проблеми з логістикою» був одним з найвагоміших, що вплинув на зміну відпускних цін (на третьому місці після «цін на енергоносії» та «цін на сировину та матеріали»), а для підприємств торгівлі – найвагомішим. Водночас під впливом негативних тенденцій на ринку праці суттєво зменшився вплив чинника «вартість трудових ресурсів» у всіх видах економічної діяльності. Стрімко дорожчали фрукти та овочі через брак пропозиції ранньої продукції з тимчасово окупованих південних регіонів України. Відчутніше дорожчали крупи, зокрема гречка і рис, через вичерпання запасів та скорочення можливостей імпорту. Пришвидшилося й зростання вартості солі насамперед через руйнування основного видобувного підприємства. Швидшими темпами зростали ціни на молочні та рибні продукти, а також на безалкогольні напої», - заначає Нацбанк.

Обмежена пропозиція з огляду на труднощі з постачанням окремих товарів, фізичне знищення складів, зростання собівартості, висока світова інфляція призвели до стрімкого пришвидшення зростання цін на непродовольчі товари та послуги. Насамперед дорожчали товари для дому (посуд, меблі та побутова техніка), товари особистого догляду, електроніка та автомобілі.

Збільшення цін нерівномірно розподілене за регіонами.

Так, значно зросли ціни на тимчасово окупованих територіях, у деокупованих регіонах, а також у прифронтових зонах. Споживча інфляція в Херсонській області досягнула 34.0% р/р у червні внаслідок блокування російськими окупантами постачань товарів з інших областей України.

«Водночас проблеми з експортом і зберіганням врожаю призвели до різкого зменшення закупівельних цін на зернові та олійні. У результаті стрімко сповільнилися темпи подорожчання олії. Надлишок агросировини зумовив подешевшання кормів, що разом зі скороченням ринків збуту та внутрішнього попиту стримувало зростання цін на продукцію тваринництва. Так, сповільнилося подорожчання яловичини та курятини, а вартість яєць залишилася на рівні минулого року. Унаслідок шоків пропозиції, пов’язаних із війною, продовольча інфляція буде високою до кінця року. Надходження на ринок нового врожаю не матиме суттєвого загального дезінфляційного ефекту через проблеми з логістикою та ефекти перенесення більших виробничих та інших затрат бізнесу, у тому числі на паливо», - наголошується в інфляційному звіті.

Втім, з наступного року очікується стрімке сповільнення продовольчої інфляції завдяки відновленню технологічних і логістичних зв’язків, збільшенню оброблюваних площ і деокупації південних регіонів України. Додатково цьому сприятиме зниження світових цін на продовольство та енергоресурси, а також зростання врожаїв в Україні. За умови відсутності значних шоків пропозиції (зокрема через несприятливі погодні умови чи епізоотичну ситуацію) продовольча інфляція до кінця прогнозного періоду знизиться до 2.7%.

Водночас ціни на пальне зростатимуть і наступного року.

«Прогнозоване поступове зниження світових цін на нафту ймовірно нівелюється потребою повернення системи оподаткування пального на довоєнний рівень. Висока вартість пального підживлюватиме загальну інфляцію через вторинні ефекти, зокрема через подорожчання транспортних послуг, а також собівартість інших товарів і послуг», - йдеться у дослідженні.

Нагадаємо, в оприлюдненому на початку липня щомісячному макроекономічному та монетарному огляді Національного банку України зазначалося, що споживча інфляція в Україні пришвидшується (за вебскрепінгом до 20.1% р/р у червні з 18.0% р/р у травні), високі ціни на енергоносії, порушення виробничих та логістичних шляхів, руйнування потужностей та інфраструктури, окупація територій залишаються основними чинниками посилення інфляційного тиску.

Як повідомляв Житомир.info, 21 липня 2022 року рішенням Національного банку України офіційний курс долара було піднято на 25%, до 36,56 грн/дол.США.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ціна продукти пальне НБУ інфляція Нацбанк 
Матеріали по темі