Економіка

У Житомирській області працює ферма-садиба, яка постачає молочну продукцію до столичних ресторанів і надає прихисток переселенцям

21 August 2022, 16:24

В умовах війни фермери Житомирської області продовжують здійснювати господарську діяльність, окрім того, ще й намагаються допомогти вимушеним переселенцям. Одним із таких підприємств є фермерське господарство «Садиба «Бабина Лоза» на Малинщині.

Про фермерство в умовах війни й, зокрема, про назване господарство 19 серпня розповіла пресслужба Житомирської обласної військової адміністрації.

«Із початком повномасштабного вторгнення росії в Україну після 24 лютого наші фермери опинилися в надзвичайній скруті. Руйнування господарських будівель через артилерійські обстріли та бомбардування, смерть тварин, окупація, знищення логістики, відсутність обігових коштів та багато інших супутніх проблем зробили сільгосппідприємства одними із найбільш вразливих суб’єктів господарювання. Але незважаючи на всі виклики війни, аграрний фронт продовжує працювати заради продовольчої безпеки України та інших держав. Історія про хоробрість українських аграріїв розійшлася від початку війни по всьому світу. В умовах воєнного часу фермери Житомирщини не лише здійснюють господарську діяльність, а й надають прихисток та допомагають вимушеним переселенцям. Одним із таких підприємств є фермерське господарство «Садиба «Бабина Лоза» на Малинщині», – пише пресслужба.

Власниця ферми Ірина Хаценко розповідає, що на сьогоднішній день тут утримують корови, кози, гуси, є навіть ослик. Вироблена тут молочна продукція має свій бренд і постачається у відомі мережі магазинів та ресторанів столиці.

Також на території фермерського господарства нещодавно відкрив свої двері гостинний двір «Бабина лоза». Тут можна відпочити усією родиною, посмакувати домашніми стравами із традиційної української печі, випити запашної кави з козиним молоком, а також ознайомитися з процесом виготовлення домашнього сиру.

Як і планувала кілька років тому пані Ірина, окрім екоресторану, в садибі відкрито картинну галерею сучасних українських художників. А найближчим часом планується відкриття і камерного концертного залу, який також можна буде використовувати як зал для конференцій.

«Все це створює неповторну атмосферу, аби гості садиби отримували максимум позитивних емоцій, що вкрай важливо в умовах війни», – зазначають у пресслужбі ОВА.

На сьогодні у фермерському господарстві «Бабина лоза», окрім Ірини, працює ще три людини.

З початком війни гостинний двір пані Ірини дав прихисток жінкам із дітьми, які рятувалися від артобстрілів та бомбардувань.

В ОВА нагадують: щоб допомогти українським фермерам в умовах війни, держава та низка недержавних міжнародних організацій надають посильну допомогу.

Так, з 01 липня всі охочі, які відповідають умовам участі у грантових програмах, можуть отримати фінансування на відкриття та/або розвиток власної справи за напрямами:

• на висадку нових садів – «Свій сад»;
• на побудову нової теплиці – «Своя теплиця»;
• на відкриття мікробізнесу – «Своя справа»;
• на розширення та створення підприємства у сфері переробки – «Новий рівень».

Як повідомляв Житомир.info, Уряд запустив програму мікрогрантів у розмірі від 50 до 250 тис. грн для кожного українця, який хоче започаткувати першу власну справу або розвинути вже існуюче підприємство та створити додаткові робочі місця. За результат розгляду заяв І хвилі, поданих учасниками програми з 1 по 10 липня 2022 року, мікрогранти на створення або розвиток власного бізнесу отримають 25 жителів Житомирщини. Загальна сума – 5,6 млн грн. А за результатами розгляду заяв ІІ хвилі, поданих учасниками урядової програми з 11 по 24 липня 2022 року, мікрогранти отримають 11 жителів на загальну суму понад 2,7 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: фермер фермерство економіка  
Матеріали по темі