Інтерв'ю

Розмова з житомирською лучницею Ольгою Хомутовською про спортивний шлях, підтримку, перемоги та власних учнів

1 September 2022, 13:52

Житомирянка Ольга Хомутовська з 14 років професійно займається стрільбою із лука. За п’ять років у спорті дівчина здобула неабиякий багаж знань, досвіду та нагород світового рівня. А от починалося все зі звичайного походу до шкільного тиру з подружкою, так би мовити, «за компанію».

«Моя однокласниця каже: а ходімо зі мною на стрільбу. Дуже багато моїх однокласників ходили на стрільбу. Тому, що це було у нашій школі, було доступно, цікаво. Я один раз сходила, другий раз сходила, подивилась, президент Федерації подивився на мене і сказав - спробуємо. Це був 2017 рік», - розповідає лучниця Ольга Хомутовська.

Відтоді, Ольга не розлучна з луком і стрілами. Щоденні тренування, нові виклики, змагання і незмінна – батьківська підтримка, яка розчулює до сліз.

«Я завжди чимось займалась, батьки підтримували. Коли я сказала, що їду на змагання, вони кажуть їдь. Зараз я просто дивлюсь календар і ставлю їх до відома, вони допомагають фінансово, морально і підтримують мене, як можуть», - каже лучниця.

Лучниця дбайливо розкладає свої нагороди з всеукраїнських та міжнародних турнірів. Каже: готова без упину розповідати про історію кожної. Втім, зупиняємось на більш знакових.

«Чемпіонат України серед спортивних шкіл у Новій Каховці. Це були мої перші 50 метрів, на які я приїхала і виконала майстра спорту. Перевиконала його на одне очко, чому були всі доволі раді і ми дуже сильно цим пишалися. Це перша медаль в історії Житомирщині за командні змагання. Ми тоді з дівчатами у 2019 році стали третіми на Чемпіонаті України серед юніорів. Одна з останніх - Чемпіонат Європи в Британії. Дуже старалися, дуже хотіли і ми це зробили», - показує свої нагороди Ольга Хомутовська.

На чемпіонаті Європи зі стрільби з луку в Британії, гімн України лунав двічі. Відтак, емоції зашкалювали – зізнається Ольга. Навіть зараз, як згадує, у неї перехоплює подих.

«Почуття були гордості за те, що я українка і за те, що ми такий сильний народ, сильної України, який може постояти за себе, виборювати медалі на Чемпіонатах Європи і світу», - каже Ольга Хомутовська.

Своєю перемогою Ольга завдячує не лише тренеру, а і польським друзям. Позаяк, саме вони допомогли у підготовці до турніру, яка тривала чотири місяці.

«В кінці квітня я виїхала до Польщі, до міста Живець. Завдяки підтримці польських лучників, польської Федерації, ми змогли там тренуватися. Завдяки пану Яну, який нам дуже допомагав, надавав транспорт, оплачував нам багато що, надав житло. Ми змогли відстріляти, вибороти 3 місце, чому були дуже сильно раді. Дуже вдячні нашому шкільному тренеру, який чотири місяці нам допомагав, налаштовував нам луки і дуже сильно нас підтримував», - говорить лучниця.

Відчутною виявилась і підтримка української діаспори в Британії.

«Приїжджали сім’ї українські, які живуть в Британії, які знайшли час. Вони приїхали, вболівали теж за нас. Казали нам дякую за те, що ми прославляємо Україну. Підходили також волонтери з українським корінням, що дуже переживають за нас і бажають перемоги. Це було дуже приємно і ми розуміли, що про нас не забувають», - ділиться Ольга Хомутовська.

Нині, найголовніша мрія Ольги - мир і перемога. А в плані кар’єри - омріяна золота медаль та першість на міжнародних змаганнях.

«Перше місце на Чемпіонаті Європи, Світу – мрія, яка може здійснитися. І, звісно, стати хорошим тренером для дітей, які будуть до мене приходити займатися», - зізнається дівчина.

Нині Ольга готується до поновлення тренувань на базі Житомирської обласної дитячо-юнацької спортивної школи «Динамівець» і з нетерпінням очікує на своїх учнів, які через війну були вимушені виїхати за кордон.

«Зараз ми будемо відновлювати тренування і я цьому дуже рада. До війни у мене була група дітей, яких я тренувала, а тепер вони розкидані по всьому світу і мені дуже сумно від того», - ділиться лучниця Ольга.

Стрільбу з лука бронзова чемпіонка Європи називає своєрідною медитацією, яка заспокоює та зосереджує водночас. Зауважуючи, що цей вид спорту дуже корисний для здоров’я.

«Для дітей прекрасний тим, що він укріплює спину, ті ж самі лопатки. Ти їх зводиш - розводиш, в житті ти так ними не працюєш. Це такий вид спорту, який направлений, щоб укріплювати, як ментальне здоров’я, так і фізіологічне. Ти можеш прийти і свої думки очистити, забувати про якісь проблеми. Став, видихнув і стріляєш - це настільки класно», - роз’яснює Ольга Хомутовська.

Професійно займатись стрільбою з лука може будь-хто, але слід пам’ятати - це задоволення не з дешевих, - зізнається Ольга, адже, вартість інвентарю для цього виду спорту обраховується тисячами євро.

«Близько трьох тисяч євро може коштувати повністю все: лук, стабілізуюча система, приціл, стріли. Це доволі таки дорого. Якщо стріли коштують тільки 400 євро», - підраховує Ольга.

Щоб оновлювати оснащення для стрільби з лука, доводиться залучати як власні кошти, так і спонсорські. Витрачати на це отримані від перемог стипендії та гранти. Тому, лучниці дуже хочеться, аби цей вид спорту був не менш популярним, аніж футбол і мав належну підтримку на державному рівні.

«Щоб звертали увагу не тільки на футбол, баскетбол, волейбол, а і на таких як ми - стрільба з лука. Так, ми не такі ефектні, за нами так не подивишся, як за м’ячем. Але це теж цікавий вид спорту. За яким цікаво спостерігати. Якщо подивитися скільки людей приходить на фінали Чемпіонату Європи та світу, то там це більше розповсюджено, ніж у нас, в Україні», - зауважує лучниця Ольга Хомутовська.

Нагадаємо, в серпні цього року на чемпіонаті Європи серед молоді в змаганнях змішаних команд юніорів Ольга Хомутовська разом з Віталієм Вдовенко (Київська обл.) посіли третє місце. Це перша нагорода такого рівня для житомирських лучників.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Хомутовська лучник лук змагання спортсменка  
Матеріали по темі