Економіка

В Україні цього року зменшуватимуть посіви кукурудзи, пшениці та ячменю і сіятимуть більше олійних культур, - голова аграрного комітету ВР

14 February 2023, 16:59

За прогнозами експертів у 2023 році аграрії будуть зменшувати посіви кукурудзи, пшениці та ячменю, а на заміну сіятимуть більше олійних культур. При цьому агропродукції, що йде на внутрішнє споживання, вистачить для всієї країни,

Про це наголосив голова Комітету Верховної ради з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду – повідомляє 14 лютого пресслужба парламенту.

Парламентарій прогнозує, що аграрії збільшать обсяги соняшника, ріпаку та сої.

«Це відбуватиметься, зокрема, через те, що врожайність цих культур на гектар менша, але вартість вища за зернові», - зауважив голова Комітету і додав, що загалом за прогнозами посівні площі у 2023 році зменшаться на 15-20%.

За його словами, це також означатиме зменшення і експортного потенціалу країни, оскільки буде засіяно менше кукурудзи, яка була основним експортним товаром у попередні роки.

«Однак очікуємо певне зростання прибутковості агропродукції. Адже хоч і з труднощами, «зерновий коридор» працює», - зазначив Олександр Гайду.

Також, зауважив він, завдяки деокупації частини Херсонщини цього року може відновитися вирощування овочів, фруктів та ягід, дефіцит яких українці відчули минулого року.

«Упевнений, що продовольчої кризи в Україні не буде — у нас вистачить ресурсів для забезпечення країни усіма групами агропродукції. Очікуємо повернення усіх наших територій, господарств, аби люди знову змогли ефективно працювати у вільній та мирній Україні», - сказав Олександр Гайду.

Нагадаємо, Полісся забезпечує близько 10% всього валового виробництва сільського господарства, є лідером із виробництва вівса (понад 45% від загального показника по Україні) та гречки (30%).

Як повідомляв Житомир.info, в Житомирській області в 2021 році було зібрано 900 тис. тонн ранніх зернових, а в 2022 році – 867 тис. тонн, потреба області у продовольчому зерні становить 150 тис. тонн на рік.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: посівна аграрій ВР АПК продовольство Гайду 
Матеріали по темі