Влада

Житомирська облрада просить Кабмін та РНБО зберегти турбазу «Лісовий берег» у державній власності, бо на суди надії немає

16 March 2023, 09:53

Депутати Житомирської обласної на сесії, яка запланована на 16 березня, хочуть ухвалити звернення до Кабінету міністрів та Ради національної безпеки і оборони України щодо подальшого функціонування комунального некомерційного підприємства «Обласний медичний центр вертебрології і реабілітації» Житомирської обласної ради (колишня турбаза «Лісовий берег»).

Відповідний проєкт рішення сесії оприлюднений на сайті облради 15 березня.

«Обласний центр вертебрології і реабілітації є високоспеціалізованим медичним закладом, який надає пацієнтам послуги з лікування та реабілітації і займає провідне місце за даним напрямом у Житомирській області. Підприємство розміщується в комплексі будівель туристичної бази «Лісовий берег», які, згідно з нормами чинного законодавства, перебували у державній власності. У 2018 році було проведено повну реконструкцію, оновлено матеріально-технічну базу та придбано сучасне обладнання. В закладі працює висококваліфікована команда медичних працівників. Таким чином, у центрі вертебрології і реабілітації створено всі необхідні умови для здійснення комплексної високопрофесійної реабілітації пацієнтів при травмах опорно-рухового апарату та нервової системи, посттравматичному стресовому розладі та багатьох станах, що супроводжуються порушенням рухової активності. Медична допомога в Центрі надається відповідно до програми державних гарантій медичного обслуговування населення. З НСЗУ укладено договір про проведення реабілітації дорослого населення в стаціонарних та амбулаторних умовах. У зв’язку із розгортанням повномасштабних воєнних дій, заклад активно розпочав надавати медичну допомогу пораненим військовослужбовцям», - йдеться у зверненні.

Водночас подальше функціонування обласного центру вертебрології і реабілітації перебуває під загрозою через рішення судів. Далі – текст звернення:

Дочірнє підприємство «Житомиртурист» приватного акціонерного товариства «Укрпрофтур», на підставі підробленого свідоцтва про право власності, використовуючи механізм судових рішень, фактично отримало у приватну власність комплекс будівель туристичної бази «Лісовий берег», який належав державі і в якому розміщується КНП ««Обласний центр вертебрології і реабілітації».

Судами різних інстанцій у справі №910/3291/18 та у справі №906/672/18 встановлено, що власник, яким до винесення рішень судами була держава, не приймав рішень щодо відчуження комплексу будівель туристичної бази «Лісовий берег». Рішення виконкому Житомирської міської ради від 21.12.1972 № 1045, на підставі якого видано свідоцтво про право колективної власності на туристичну базу «Лісовий берег» дочірньому підприємству «Житомиртурист» ПАТ «Укрпрофтур», не стосується ні спірного майна, ні суб’єкта права власності.

Наявність іншого рішення будь-якого органу, яке могло б бути підставою для видачі свідоцтва про право колективної власності на туристичну базу «Лісовий берег» за дочірнім підприємством «Житомиртурист» ПАТ «Укрпрофтур», судами не встановлено.

У рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні №12018060000000132, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25.05.2018, за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.366 КК України, постановою слідчого від 18.02.2019 про закриття кримінального провадження, встановлено обставини підроблення свідоцтва про право власності на будівлі туристичної бази «Лісовий берег»

На жаль, з незрозумілих причин, судами проігноровано факт підроблення свідоцтва. Рішеннями у справі №910/3291/18 позов дочірнього підприємства «Житомиртурист» ПАТ «Укрпрофтур» задоволено, визнано незаконним та скасовано розпорядження голови Житомирської обласної державної адміністрації від 22.12.2017 №513 «Про реалізацію повноваження у сфері розпорядження об’єктами державної власності» і запис в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, індексний номер 38917834 від 22.12.2017.

Рішеннями у справі №906/672/18 за позовом заступника керівника Житомирської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Фонду державного майна України про скасування державної реєстрації права власності та витребування майна із чужого незаконного володіння встановлено що дочірнє підприємство «Житомиртурист» приватного акціонерного товариства «Укрпрофтур» заволоділо спірним майном незаконно, без жодних правових підстав. Проте, у поверненні комплексу будівель туристичної бази «Лісовий берег» до державної власності відмовлено.

Зауважимо, що у справі №906/672/18 Господарський суд, Житомирської області 7 липня 2022 року прийняв рішення на користь держави: витребувати з незаконного володіння ДП «Житомиртурист» майно турбази. Північно-західний апеляційний господарський суд постановою від 20 вересня 2022 року рішення суду першої інстанції скасував, а Верховний суд постановою від 22 грудня 2022 року залишив касаційну скаргу заступника керівника Житомирської обласної прокуратури без задоволення, а постанову апеляційного суду – без змін.

Нагадаємо, 6 жовтня 2021 року Житомирський виконком скасував право власності на турбазу «Лісовий берег», видане ДП «Житомиртурист» у 2001 році, бо виявилось, що підставою видачі свідоцтва є рішення виконкому від 21 грудня 1972 року №1045, яке стосувалося нагородження восьми багатодітних матерів. 4 листопада 2021 року Житомирська обласна рада на сесії підтримала звернення до Генеральної прокуратури України з проханням взяти під особистий контроль справу щодо Житомирського центру вертебрології.

Як повідомляв Житомир.info, 16 листопада 2018 року на Чуднівському шосе під Житомиром відкрили реконструйований Центр вертебрології із Центром реабілітації учасників АТО. Реконструкція та облаштування найсучаснішого в Україні Центру реабілітації тривала більше року, роботи обійшлися у 55 мільйонів гривень з Державного фонду регіонального розвитку у співфінансуванні з обласним бюджетом. А згодом в цій будівлі офіційно запрацював «Дім ветерана».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада центр вертебрології Лісовий берег суд турбаза РНБО КМУ 
Матеріали по темі