Влада

Баранівська міськрада судиться з УПЦ за церкву: вимагає визнати незаконним рішення житомирського нотаріуса щодо права власності

18 April 2023, 12:35

Баранівська міська рада подала до Господарського суду Житомирської області позов до Української православної церкви Різдва Богородиці щодо визнання незаконним та скасування рішення приватного нотаріуса Житомирського міського нотаріального округу Горай О. С. щодо реєстрації за відповідачем права приватної власності на будівлю церкви з одночасним припиненням права власності відповідача на зазначений об`єкт нерухомого майна.

Провадження за позовом міської ради було відкрите ухвалою від 15 лютого 2023 року.

«В обґрунтування позовних вимог Баранівська міська рада посилається на порушення права комунальної власності на спірне майно внаслідок реєстрації за відповідачем права власності на таке майно», - зазначається в ухвалі.

Одночасно з позовною заявою міська рада подала клопотання про витребування у Житомирського обласного державного нотаріального архіву матеріали реєстраційної справи, заведеної приватним нотаріусом Житомирського міського нотаріального округу Олегом Гораєм.

«Подане клопотання обгрунтовано неможливістю позивача самостійно отримати копію оскаржуваного рішення приватного нотаріуса, а також копій документів, що стали підставою для його прийняття», - йдеться в ухвалі про відкриття провадження.

Зауважимо, що приватний нотаріус Олег Горай зараз є депутатом Житомирської міської ради від «Європейської Солідарності». Житомирська окружна прокуратура інформувала, що 14 квітня 2021 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості щодо зловживання нотаріусом своїми повноваженнями при вчиненні нотаріальних дій, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, державним інтересам та інтересам фізичних осіб, за ч. 1 ст. 365-2 КК України. Станом на серпень 2022 року в провадженні слідчого відділу Житомирського райуправління поліції перебували матеріали кримінального провадження щодо Олега Горая, відомості про яке внесені 06.04.2021 року до ЄРДР за ознаками кримінальних правопорушень ч.3 ст.365-2 (Зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги) та ч.3 ст.190 (Шахрайство) КК України.

Скріншот з ухвали суду від 15.02.2023

Під час підготовчих судових засідань до справи третьою особою долучили Житомирську ОДА, оскільки будівлі церкви відповідно до розпорядження голови ОДА від 04.03.1996 №151 визнана пам`яткою архітектури місцевого значення та взята на облік і охорону. Також суд отримав інформацію з обласної ради, що будівля церкви, що розташована за адресою: м. Баранівка, вул. Звягельська, 1 не перебував у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Житомирської області.

Скріншот з ухвали суду від 10.04.2023

Наступне підготовче засідання по цій справі в Господарському суді Житомирської області призначене на 11 травня 2023 року.

Нагадаємо, у місті Баранівка Житомирської області на зборах 5 квітня 2023 року релігійна громада церкви Різдва Богородиці проголосувала за перехід до ПЦУ.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 24 березня 2023 року в Житомирській області налічувалося 260 парафій, які підпорядковуються Православній Церкві України, в підпорядкуванні УПЦ МП – майже в чотири рази більше.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: церква Баранівка суд майно нотаріус Горай 
Матеріали по темі