Економіка

АТ «Житомиргаз» закликає укладати договори на технічне обслуговування газових мереж, щоб уникнути аварійних ситуацій

10 May 2023, 16:45

На аварійно-диспетчерську службу АТ «Житомиргаз» надійшло повідомлення від стурбованих мешканців однієї з багатоповерхівок у Житомирі. Останні жалілися на зниження тиску газу до квартир, підозрюючи, в одному з помешкань пошкодження газопроводу.

«Бригада АДС виявила дійсно значне зниження тиску газу. Було вирішено від’єднати під’їзд - стояк від газопостачання і провести опресування газопроводу», - коментує в. о. головного інженера АТ «Житомиргаз» Олександр Кучинський.

Відтак продовжили шукати квартиру з не герметичним газопроводом. І як виявилось, небезпека чатувала в помешканні на шостому поверсі. А спричинили проблему кухонні меблі, які обвалилися та пошкодили газову трубу.

«Шафи кухні були змонтовані таким чином, що вони блокували газові труби. Кухня просто впала ввечері, обірвала газові труби і на повний прохід, 15-й діаметр труби, почалась загазованість квартири і настільки був значний отвір, що на восьмому поверсі зовсім знизився тиск», - розповідає в. о. головного інженера АТ «Житомиргаз».

Фахівці подейкують, якби не пильність сусідів наслідки могли б бути куди гіршими.

«Газ особливо небезпечний. коли він набирає приміщення від 5 до 15%. І у цей час хтось включить світло, або підпалить і може статися вибух, який і руйнує будинки. Дякувати богу, нас минувало», - ділиться Олександр Кучинський.

Локалізувавши витік газу в квартирі фахівці відновили газопостачання в стояку під’їзду та взялися за ремонтні роботи безпосередньо у помешканні.

«Зняття старого лічильника на позачергову повірку, так як у нього були пошкодження, встановлюємо підмінний. Також кран, який був зірваний і спричинив витік газу, ми його теж замінимо і встановимо споживачам», - роз’яснює план ремонту в. о. головного інженера АТ «Житомиргаз» Олександр Кучинський.

У АТ «Житомиргаз» наголошують: аварійної ситуації не сталося б, якби власники квартири вчасно заключили договір на технічне обслуговування газових мереж. Оскільки фахівці при перевірці виявили б порушення, застерегли споживачів та усунули недоліки для безпечного споживання природного газу.

«Якщо б дана квартира заключила договір на технічне обслуговування, спеціалізовані служби, які виконують ці роботи, вони б обов’язково виявили порушення. Під час проведення технічного обслуговування встановлюються дефектні ділянки, вузли системи, які потрібно замінити. Ви, наприклад побачили, що у вас кран давно стоїть, у вас є сумніви, один раз на рік спеціалісти технічного обслуговування повинні до вас потрапити. Перевірити димвентканали, перевірити справність арматури, перевірити систему на витоки газу», - закликає укладати договори в. о. головного інженера АТ «Житомиргаз» Олександр Кучинський.

За даними фахівців в Житомирській області від початку року майже 5 тисяч споживачів заключили договори на технічне обслуговування газових мереж, довірившись професіоналам.

«Не лише приватні домоволодіння, будинки, квартири потребують технічного обслуговування, але і багатоквартирні будинки, фасадні газопроводи і мережі газові всередині будинків також потрібно обов’язково обслуговувати. Тому що вони можуть стати причиною аварійних ситуацій. Тому закликаємо усі ОСББ, ЖЕКи, балансоутримувачів до цього поставитися з усією відповідальністю, бо газ не пробачає недбалості - краще провести технічне обслуговування і спати спокійно», - підсумовує начальниця управління зовнішніх комунікацій АТ «Житомиргаз» Юлія Петришена.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Житомиргаз Кучинський Петришева 
Матеріали по темі