Місто

Учні житомирського ліцею долучилися до ініціативи «Сади Перемоги»: висадили близько півсотні дерев та кущів

12 May 2023, 15:47

У Житомирі реалізовують всеукраїнську ініціативу «Сади Перемоги», яка спрямована на використання кожного клаптику землі для вирощування продовольства. Зокрема, 12 травня на території житомирського ліцею № 4 учні висаджували фруктовий сад.

«Буде висаджено 23 дерева та близько 30 кущів. Кожен клас буде судити певний кущик, щоб долучитися до заходу», - говорить директорка Ліцею №4 Оксана Журавська.

У ліцеї розповідають, що до висадки готувалися майже місяць, адже грунт виявися непридатним для дерев.

«Приїжджали з лабораторії Поліського національного університету, брали зразки і сказали, що грунт непридатний, потрібно повністю змінювати. Наші одинадцятикласники, дев'ятикласники та техперсонал викопували ямки в метр глибину і метр в діаметр. Вони копали, а там була цегла, глина, пісок, як будматеріал. Все це вивозили, хорошу землю завезла міська рада. Саджанці у нас різноманітні: яблуня, груші, сливи, вишні, абрикоси, шовковиця і горіхи, а кущі це лохина», - розповідає вчителька основ здоров’я ліцей№4 Людмила Антоневська.

Садити сад взялися учні старших класів.

«Прикольно, мені здається. Якесь продовження після нас буде, зрештою щось залишимо у школі. Можна буде потім повернутися, подивитися. Можливо залишу табличку зі своїм ім'ям», - говорить учень ліцею№4 Нікіта.

«Шкода звісно, що ми йдемо, бо ми випускники. За садом треба доглядати, але передаємо естафету другим», - каже учень ліцею №4 Юрій.

Загалом у Житомирі до ініціативи «Сади Перемоги» долучилося чотири навчальних заклади.

«У ліцеї № 4 ми садимо фруктовий сад, у ліцеї № 24 розвиток тепличного господарства, у ліцеї № 7 вирощуємо мікрогріну, а у ліцеї № 30 вуличні грядки для вирощування овочів. Для реалізації цієї ініціативи школи отримали насіння, посадковий матеріал та садовий інвентар від міжнародних партнерів», - розповідає директор КУ «Агенція розвитку міста» Борис Пахолюк.

Сад на території школи – це можливість вивчати навколишній світ на свіжому повітрі, але головною метою проєкту є підвищення рівня продовольчої безпеки.

«Через війну в Україні багато громад зіштовхнулися з проблемою продовольчої безпеки, саме цей проєкт спрямований на подолання викликів пов'язаних з самозабезпеченням людей продовольством та підвищенням рівня продовольчої безпеки громад», - каже директор КУ «Агенція розвитку міста» Борис Пахолюк.

Нагадаємо, 17 березня старшокласники та працівники ліцею №24 почали реалізовувати проєкт «Сади Перемоги» на базі тепличного господарства.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дерево Сади Перемоги дерева кущі кущ висадка дерев Журавська Антоневська Пахолюк 
Матеріали по темі