Влада

Уряд схвалив порядок супроводження автотранспорту, який має ознаки перевантаження, до найближчого місця зважування

22 May 2023, 14:36

На засіданні Кабінету міністрів за ініціативи Мінвідновлення ухвалено порядок супроводження автотранспорту, який має ознаки перевантаження, до найближчого місця зважування, а також заборони подальшого його руху.

Про це 20 травня повідомила пресслужба Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури.

Постанова Уряду дозволить інспекторам Державної служби України з безпеки на транспорті слідкувати за дотриманням вагових норм перевізниками. Новий інструмент направлений, у першу чергу, на збереження доріг, особливо там, де не встановлені системи автоматичного зважування у русі.

«Відновлення транспортного сполучення зі звільненими територіями: ремонт дорожнього покриття, встановлення тимчасових переправ і капітальний ремонт зруйнованих мостів – один з пріоритетів нашого міністерства впродовж останнього року. російські окупанти вже нанесли нашій дорожній інфраструктурі величезні збитки, і відновлення всієї галузі – питання років. Надзвичайно важливо зберегти те, що вже відновлено або вціліло. Це дасть можливість заощадити кошти на поточних ремонтах та спрямувати їх на життєво необхідні проєкти відновлення – житла, енергомереж, шкіл та лікарень», – наголосив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

Урядовою постановою передбачено:

право зупинки авто з ознаками перевантаження та супроводу його для зважування до найближчого спеціально облаштованого майданчика (не далі ніж 50 км);

можливість використовувати спеціальний блокуючий пристрій, якщо водій відмовляється їхати до місця зважування чи виправляти порушення у випадку підтвердження перевищення дозволених норм.

Також визначено ознаки, за яких автомобіль може супроводжуватися на зважування інспектором ДСБТ:

завантаження вище бортів;

просідання вузлів підвіски;

відсутність товарно-транспортної накладної чи відмова її пред‘явити.

«Інспектори ДСБТ зобов’язані фіксувати спілкування із водієм на боді-камеру повністю – для попередження будь-яких корупційних зловживань. Така норма діє з серпня минулого року. У випадку, якщо інспектор не зафіксував спілкування з водієм на камеру, для співробітника ДСБТ передбачена дисциплінарна відповідальність». – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що тільки у травні запущено в роботу три системи автоматичного зважування (WIM). Наразі 48 таких систем фіксують порушення на дорогах державного значення. Завдяки роботі WIM у 2023 році до державного бюджету було сплачено 83 млн гривень від штрафів за порушення встановлених норм.

Нагадаємо, у період з 30 січня по 5 лютого 2023 року в Житомирській області було винесено 38 постанов за порушення габаритно-вагових норм на суму 578 тис. грн.

Як повідомляв Житомир.info, з 23 травня 2022 року в Україні відновили штрафи за перевищення габаритно-вагових норм. На початку січня 2023 року на трасі М-21 Виступовичі – Житомир – Могилів-Подільський, поблизу села Сінгури Житомирського району, невідомі пошкодили комплекс автоматичного габаритно-вагового контролю.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вантажівка ваговий контроль зважування Мінінфраструктури КМУ ваговий комплекс 
Матеріали по темі