Влада

Міністр освіти розповів, що обговорював зі старшокласниками під час візиту в Житомир

23 May 2023, 10:27

У неділю, 21 травня, Житомир відвідав міністр освіти і науки України Оксен Лісовий. Міністр зустрівся зі старшокласниками, з ними обговорив майбутнє ліцею № 25, будівля якого була зруйнована внаслідок російських бомбардувань.

Про візит Оксен Лісовський 22 травня розповів у Facebook.

«На вихідних відвідав Житомир, щоб поспілкуватися зі старшокласниками про майбутнє місцевого ліцею №25. У березні 2022 росіяни розбомбили будівлю закладу, в якому до повномасштабного вторгнення навчалися приблизно 1300 дітей. Нині для організації освітнього процесу використовують будівлі інших закладів. Утім діти в один голос говорять, що хочуть якнайшвидше повернутися до стабільного офлайн-навчання у своєму ліцеї», – йдеться у дописі.

Міністр наголошує: зараз гостро стоїть питання відбудови зруйнованих шкіл, але дуже важливо не лише спорудити стіни, а й трансформувати зміст.

«Це добре розуміють у Житомирській міській раді, яка є замовником проєкту відновлення ліцею №25, а також цього прагне особисто мер міста Сергій Сухомлин. Проєкт уже розробляє міжнародний фонд SavED спільно з Малою академією наук України за підтримки міжнародної організації FCA Finn Church Aid», – зауважує Оксен Лісовий.

Урядовець розповідає, що на зустрічі зі старшокласниками директорка фонду Олена Северенчук представила бачення команди розробників, зокрема яким може бути відновлений та оновлений ліцей: потоки замість класів, фокус на ментальному здоров'ї та розвитку м’яких навичок, профорієнтація, модульний принцип навчання, «меню» предметів на вибір.

«Та найцінніше було почути фідбек самих учнів – що їм заходить, а що ні, які в них є ідеї щодо поліпшення навчального процесу. Звісно, багато дітей говорили про важливість ролі вчителя. Адже нерідко саме від цього залежить, любитиме дитина якийсь предмет чи ні», – зазначає Оксен Лісовий.

Повідомляючи про зустріч міністра зі старшокласниками й обговорення концепції створення нового освітнього простору ліцею № 25, у пресслужбі міської ради додають, що у закладі також планується:

• модульний принцип навчання (6 тижнів — теоретичний модуль, тиждень перерви і 6 тижнів практики);

• проєктна діяльність;

• міжнародна співпраця

Нагадаємо, 21 травня 2023 року Житомир відвідав міністр освіти і науки України Оксен Лісовий. Він спілкувався з учнівською молоддю міста. Діалог відбувся на базі ліцею № 3.

Як повідомляв Житомир.info, приблизно о 8 ранку 4 березня 2022 року в центрі Житомира російські окупанти обстріляли з повітря школу. Рятувальники евакуювали зі зруйнованої будівлі ліцею № 25 на Малій Бердичівській 5 людей, за попередніми даними внаслідок потрапляння боєприпасу жертв і постраждалих немає. Відео наслідків авіаудару по ліцею – тут. За фактами обстрілу житомирського ліцею № 25 прокуратура розпочала розслідування у кримінальному провадженні за фактами порушення законів і звичаїв війни збройними силами РФ (ст. 438 КК України).

За висновками фахівців, будівля не підлягає відновленню, тому для учнів ліцею №25 до 1 вересня 2022 року знайшли інші приміщення для навчання. Під час засідання міськвиконкому 1 лютого 2023 року мер Житомира Сергій Сухомлин повідомив, що кошти на демонтаж ліцею №25 виділять з міського бюджету, а демонтаж не робили раніше, бо чекали, що держава дасть цільові кошти на проведення таких робіт. 4 травня УКБ Житомирської міської ради оголосило тендер на демонтаж будівлі ліцею, за роботи планують заплатити більш ніж 18 млн грн.

Який вигляд має житомирський ліцей №25 перед демонтажем та через рік після влучання російської ракети – у фоторепортажі за 9 травня 2023 року

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МОН міністр міністр освіти візит Лісовий  
Матеріали по темі