Влада

За роки російсько-української війни загинули понад 1,5 тисячі захисників з Житомирської області, - ОВА

20 June 2023, 09:46

Заступник начальника Житомирської обласної військової адміністрації Віктор Градівський 19 червня долучився до засідання круглого столу на тему: «Соціальний захист сімей загиблих (померлих) Захисників/Захисниць України». У засіданні також брали участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, громадських організацій та засобів масової інформації.

Про це повідомляє пресслужба ОВА.

«На жаль Житомирська область має сумну статистику – загинули понад півтори тисячі осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Збільшується і кількість військовослужбовців, які отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання. Статус особи з інвалідністю внаслідок війни встановлено 2,8 тисячам осіб. З 2014 року в області діє обласний консультативний Центр допомоги родинам ветеранів війни, який забезпечує координацію діяльності територіальних громад області з питань супроводу родин ветеранів війни», - йдеться у повідомленні.

Житомирська ОВА продовжує щоденно працювати над запровадженням нових проєктів та програм для вирішення нагальних питань захисників, особливу увагу приділяючи родинам, які втратили своїх годувальників.

«Відповідно до Меморандуму про співпрацю між Міністерством у справах ветеранів України та Житомирською міською радою з 2021 року на території громади в приміщенні Прозорого офісу діє «єдине вікно» для ветеранів війни та членів їх родин, а також сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України. З березня 2023 року усі 66 громад області долучилися до запропонованого Офісом Президента України проєкту із створення у межах кожної громади ветеранського хабу (простору)», - інформує ОВА.

Кожна громада, виходячи зі своїх можливостей та потреб, працює над створенням ветеранського простору – місця, де захисники і захисниці, їх близькі, члени родин загиблих військовослужбовців, в першу чергу зможуть отримати підтримку та розуміння, з комфортом побути серед своїх та отримати послуги з юридичної підтримки, пошуку роботи, психологічної допомоги, в оформленні необхідних документів тощо.

Для соціальної підтримки вразливих категорій громадян, в тому числі сімей ветеранів, у місцевих бюджетах області на 2023 рік передбачено 296 млн грн.

«За рахунок цих коштів органами державної влади та місцевого самоврядування надаються додаткові гарантії, а саме: адресна грошова допомога, в тому числі у разі загибелі або смерті ветерана війни (від 5 тис. гри до 50 тис. грн на родину), безоплатний проїзд усіма видами транспорту загального користування, забезпечення безкоштовним харчуванням дітей в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах», - зазначається у повідомленні.

Окремими громадами (Звягельська та Бердичівська міські ради) прийнято рішення про надання з місцевих бюджетів родинам загиблих захисників України додаткових пільг на оплату житлово-комунальних послуг у розмірі 50% від державних соціальних нормативів.

Як повідомляв Житомир.info, на Смолянському військовому цвинтарі в Житомирі 23 травня 2023 року, в День Героїв, вшанували пам’ять захисників, полеглих у війні з російськими окупантами: згадали кожного поіменно, пролунало 372 імені Героїв.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОВА Градівський захисник загибель інвалідність Мінветеранів ветеран  
Матеріали по темі