Влада

Повернення доплат військовим: Верховна рада ухвалила новий закон про щомісячні виплати та відпустки

28 June 2023, 15:36

Сьогодня, 28 червня 2023 року Верховна рада ухвалила законопроєкт №9342 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану».

Про це повідомляють в партії «Слуга народу».

Закон встановлює наступну щомісячну додаткову винагороду захисникам:

військовослужбовцям, які беруть участь у бойових діях – від 30 тис. до 100 тис. грн;
захисникам, які у звʼязку із пораненням зараховані у розпорядження відповідного командира – 20 100 грн;
строковикам – 6 тис. грн;
курсантам – 2 350 грн;
інструкторам у військових частинах – від 15 тис. до 30 тис. грн.

Також народні депутати внесли зміни до термінів відпусток військовослужбовців:

всім військовослужбовцям – частина щорічної відпустки 30 днів (зараз – 10 днів);
курсантам – канікулярна відпустка 10 днів зимова та 20 днів літня (зараз немає, у мирний час зимова – 15, літня – 30);
строковикам – 30 днів (зараз немає, в мирний час – 10 днів).

Законопроєктом не допускаються до участі у бойових діях мобілізовані військовослужбовці, які не пройшли курс базової загальновійськової підготовки (не менше 1 місяця) або не мають бойового досвіду.

«Запроваджується порядок підтвердження факту участі у виконанні завдань територіальної оборони, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України та визнанням належності осіб, які загинули (померли) під час виконання таких завдань, до військових частин Сил територіальної оборони ЗСУ або визнання таких осіб членами добровольчих формувань територіальних громад», – розповів про зміни ініціатор законопроєкту, голова комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич.

Наголошується, що строковики за їх власним бажанням можуть бути переведені на військову службу за призовом під час мобілізації або на військову службу за контрактом, на час до оголошення рішення про демобілізацію.

Нагадаємо, на пленарному засіданні 10 квітня цього року 277 народних депутатів проголосували за повернення щомісячної додаткової винагороди у розмірі 30 тис. грн: під час розгляду у другому читанні законопроєкту стосовно примусового відчуження майна в умовах воєнного стану, Верховна рада проголосувала за внесення до нього поправки щодо повернення військовим 30 тис. грн.

Однак 2 травня голова фракції «Слуга народу» у Верховній раді Давид Арахамія оприлюднив лист силового блоку, які пропонували спільно розробити законопроєкт, який урегулює питання оплати праці захисників.

Як повідомляв Житомир.info, 28 лютого 2022 року було ухвалене рішення про виплату додаткової винагороди військовим в розмірі 30 тис. грн на місяць, а тим, хто бере безпосередню участь у бойових діях розмір додаткової винагороди збільшується до 100 тис. грн пропорційно часу участі у таких діях. Але з 1 лютого 2023 року наказом Міноборони суттєво скоротили категорію осіб, які можуть отримати додаткову винагороду в розмірі 30 тис. грн: Міністерство оборони 8 лютого оприлюднило відповіді на найпоширеніші запитання щодо зміни порядку виплати додаткової винагороди військовослужбовцям, зазначивши, що новий порядок виплати застосовується з 1 лютого 2023 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР закон військовий виплата грошове забезпечення відпустка Завітневич  
Матеріали по темі