Влада

Прокуратура виграла суд за 2,5 га землі Міноборони біля Житомира, які сільрада передавала благодійному фонду

10 July 2023, 12:28

Суд задовольнив позов Житомирської окружної прокуратури та визнав протиправним і скасував рішення сільської ради про надання приватним особам дозволу на відведення землі, яка насправді перебуває у користуванні Збройних сил України.

Про це 10 липня повідомляє пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Йдеться про Станишівську сільську раду Житомирського району, яка у серпні минулого року прийняла рішення про надання дозволу благодійному фонду на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення 2,5 га землі в оренду для будівництва та обслуговування об’єктів рекреаційного призначення. Згідно рішення, передбачалося формування такої земельної ділянки за рахунок земель Зарічанського військового лісгоспу. Проте такий дозвіл надано незаконно», - йдеться у повідомленні.

Встановлено, що це земля державної власності, яка перебуває у постійному користуванні Збройних Сил України. Тому розпоряджатися такою землею може лише Житомирська обласна військова адміністрація за погодженням з Міністерством оборони України, з відповідною згодою ЗСУ на її вилучення.

Рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 3 липня 2023 року оприлюднене в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

«Керівник Житомирської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Житомирської обласної військової адміністрації звернувся до суду з позовом, в якому просить: визнати протиправним та скасувати рішення Станишівської сільської ради Житомирського району Житомирської області від 23.08.2022 № 791 «Про надання МБФ «Відкрите серце» дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду». Позовні вимоги мотивовані тим, що рішенням Станишівської сільської ради Житомирського району Житомирської області від 23.08.2022 № 791 надано дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки із земель оборони з цільовим призначенням - для ведення лісового господарства, що перебувають у постійному користуванні Збройних Сил України. Земельна ділянка, стосовно якої прийнято рішення, є землею державної власності, що свідчить про відсутність повноважень у відповідача на розпорядження нею», - йдеться у матеріалах суду.

Станишівська сільрада просила відмовити у задоволенні позовних вимог, оскільки благодійний фонд «Відкрите серце» ще в 2003 році придбав майновий комплекс – дорослу базу відпочинку в с.Зарічани для створення бази відпочинку та реабілітації дітей. Оскільки на спірній земельній ділянці розміщено рекреаційний майновий комплекс – дитячий оздоровчий табір, це свідчить про віднесення цієї земельної ділянки до земель рекреаційного призначення, а ними мають право розпоряджатися органи місцевого самоврядування.

Скріншот з рішення суду

Але суд назвав аргументи сільської ради «юридично безпідставними та абсурдними» і задовольнив позов прокуратури та стягнув зі Станишівської сільської ради на користь Житомирської окружної прокуратури судовий збір у розмірі 2 тис. 481 грн. Рішення суду поки не набрало законної сили, відповідач впродовж 30 днів може подати апеляцію.

Скріншот з рішення суду

Міжнародний благодійний фонд «Відкрите серце» був зареєстрований в 1998 році у Києві, а в квітні 2019 року перереєстрований у Коростені. З червня 2023 року МБФ очолює Пашкевич Олена Федорівна. У селі Зарічани розміщений християнський дитячий заклад «Благодать», який розрахований на 200 місць, також фонд має дитячий заклад «Відкрите серце» на 150 місць в селі Озадівка Бердичівського району.

Як повідомляв Житомир.info, в лютому 2023 року господарський суд Житомирської області визнав недійсним договір про ведення мисливського господарства на землях оборони, який був укладений у 2019 році між місцевими управлінням лісомисливського господарства та громадською організацією «Мисливсько-рибальський клуб "Воїни Полісся"».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: прокуратура земля МО благодійний фонд суд дитячий табір Зарічани МБФ 
Матеріали по темі