Економіка

Навіщо потрібні нові акцизні марки на алкоголь та тютюнові вироби і коли вони почнуть діяти в Україні

18 July 2023, 11:29

З 1 вересня 2023 року в Україні стане обов’язковим використання марок акцизного податку нового зразка.

Про це 17 липня повідомляє пресслужба державного підприємства «Поліграфкомбінат «Україна"».

«Дизайн водяного знаку на захищеному папері, що використовувався для виготовлення марок акцизного податку старого зразка, був незмінним з 2003 року. За 10 років підприємливі бізнес-винахідники зуміли обійти закон, почали виготовляти підроблені марки й фальсифікувати тютюнові вироби та алкогольні напої під виглядом відомих українських брендів. В результаті державний бюджет недотримував мільярди гривень, а виробництво марок акцизного податку в Україні зменшилося з 5,3 млрд штук у 2012 році до 2,6 млрд штук у 2022 році. Враховуючи численні факти виявлення правоохоронними органами, зокрема Службою безпеки України, підроблених марок акцизного податку, про що неодноразово повідомлялось підприємство, Кабінет Міністрів України у червні цього року затвердив нові зразки марок акцизного податку, право інтелектуальної власності на які належатиме виключно державному підприємству «Поліграфічний комбінат «Україна». В основу рішення Уряду закладений принцип, що збільшення зборів від акцизу відбувається не через збільшення процентної ставки акцизного податку, а шляхом збору податків та витіснення нелегальних марок з обігу в середині країни. Тепер підробити марку акцизного податку просто буде неможливо. Ключовим ефектом такого рішення будуть значні додаткові надходження до державного бюджету, які вимірюватимуться десятками мільярдів гривень, без будь-яких додаткових витрат, зокрема кінцевих споживачів на підакцизні товари», - йдеться у повідомленні.

Посилення захисту паперової марки акцизного податку буде забезпечене завдяки зміні графічного дизайну, появі прихованих елементів захисту та голографічного захисного елементу з прихованою спектральною міткою. У комплексі методів захисного друку використовуються спеціальні захисні фарби, які приховані для людського ока, але спричиняють різноманітні оптичні ефекти при використанні спеціальних засобів контролюючими органами.

«Унікальність захисту нової акцизної марки ґрунтується на використанні прихованих спектральних міток. Це не просто голографічний захист. Впроваджується оптично захисний елемент, ядром технології якого є спектральний аналіз. Кожна голограма містить унікальну спектральну мітку, підробити яку неможливо. Розпізнати наявність такої мітки можна лише за допомогою спеціального портативного сканера – спектрального аналізатора. Відтак, фіскальні органи матимуть повний контроль за випуском та миттєву візуальну ідентифікацію марок акцизного податку без впровадження додаткових дій та, відповідно, без будь-яких додаткових бюджетних асигнувань», - наголошують в державному підприємстві.

Зміна дизайну та посилення захисту марок акцизного податку відбулося в межах встановленої для попередніх марок вартості, що не є фінансовим тягарем для виробників та постачальників підакцизних товарів.

Разом з тим, як свідчить заявка-розрахунок від Державної податкової служби від 13.07.2023 № 19144/6/99-00-09-02-02-06, що надійшла на адресу Поліграфкомбінату «Україна» після запровадження нової марки, уже на вересень 2023 року існує запит від бізнесу на виготовлення марок акцизного податку нового зразка для маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням і рідин, що використовуються в електронних сигаретах,3вітчизняного та імпортного виробництва, у кількості 400 378 100 штук. Це понад втричі більше за замовлення, зроблені у червні 2023 року.

Зазначимо, що постановою Кабміну від 19 червня 2023 року нові зразки марок акцизного податку запроваджуються для:

алкогольних напоїв вітчизняного та імпортного виробництва;

тютюнових виробів, тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням і рідин, що використовуються в електронних сигаретах, вітчизняного та імпортного виробництва.

Як повідомляв Житомир.info, 24 серпня 2022 року правоохоронці провели десять обшуків за місцями перебування та проживання групи осіб: 48-річного жителя Коростеня та ще двох чоловіків. Було встановлено, що вони займаються реалізацією незаконно виготовлених алкогольних напоїв, що становлять загрозу для життя та здоров’я людей: вилучено понад тонну спирту та майже 3 тисячі пачок контрафактних цигарок. За інформацією прокуратури, група ділків незаконно розповсюджувала підакцизні товари сумнівної якості на території регіону упродовж 2021-2022 років, бізнес організував 48-річний коростенець, залучивши до нього двох племінників, 30 та 28 років. 31 січня 2023 року обвинувачення щодо сімейного «бізнесу» коростенських ділків скерували до суду.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: акциз алкоголь сигарети КМУ акцизна марка 
Матеріали по темі