Економіка

Мінфін запевняє, що відсутність військового ПДФО не створює жодних ризиків для місцевих бюджетів

16 September 2023, 10:43

Підвищення фінансування армії через військовий ПДФО не створює жодних ризиків для місцевих бюджетів.

Про це 15 вересня повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

«В ухваленому Урядом проекті державного бюджету на 2024 рік фінансування сектору оборони і безпеки становить 1 692,6 млрд грн, з яких 1 542,8 млрд грн коштів загального фонду, а 119,8 млрд грн спеціального фонду. У тому числі за рахунок зарахування військового ПДФО до спеціального фонду державного бюджету 93,7 млрд грн та 30 млрд грн державні гарантії. У бюджеті передбачено збільшення фінансування на розвиток оборонно-промислового комплексу в 7 разів до 55,8 млрд грн, а також закупівлю дронів – 48,1 млрд грн. Побоювання, що таке рішення призведе до браку коштів у місцевих бюджетах для фінансування усіх важливих потреб не мають під собою жодних підстав, адже воно матиме не лише ряд позитивних наслідків для фінансування оборони держави, але і підкріплене компенсаторами для вирівнювання бюджетних диспропорцій на рівні громад. Тому місцеві бюджети ні в якому разі не залишаться недофінансовані. В залежності від потреб кошти розподілятимуться з Державного бюджету», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ресурс місцевих бюджетів на 2024 рік формуватиметься за рахунок надходження ПДФО (орієнтовно 237 млрд грн), базової дотації (21,1 млрд грн) та додаткової дотації (33,4 млрд грн). Сумарно це складає більше 290 млрд грн. І цей ресурс більше на 75 млрд грн від ресурсу 2021 року, коли військовий ПДФО в структурі місцевих бюджетів був трохи більше 6%.

Додаткова дотація дасть можливість надати підтримку громадам, в яких зменшується надходження до бюджетів. В переважній більшості це може стосуватись тимчасово окупованих громад або громад, на території яких ведуться/велися бойові дії. Такі місцеві бюджети і в 2023 році отримують додаткову дотацію за результатами виконання бюджетів.

«На сьогодні між місцевими бюджетами розподілено 14,7 млрд грн, з них для тимчасово окупованих та на яких ведуться/велися бойові дії 9,8 млрд грн. Більше того, навіть зараз за умови суттєвих залишків на рахунках місцевих органів влади (станом на 1 вересня 2023 року – 201,8 млрд грн) у серпні 2023 року Мінфін згідно з бюджетним законодавством забезпечив перерахування міжбюджетних трансфертів місцевим бюджетам в обсязі 16,6 млрд грн, що становить 88,8 % від передбачених розписом асигнувань, зокрема: базову дотацію перераховано в сумі 2,4 млрд грн, або 100 % до розпису асигнувань та додаткові дотації перераховано в сумі 897 млн грн», - наголошує Мінфін.

Нагадаємо, Кабінет міністрів 12 вересня схвалив проєкт закону «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України», який передбачає зарахування з 1 жовтня 2023 року по 31 грудня 2024 року до спеціального фонду держбюджету надходжень від оподаткування доходів у вигляді грошового забезпечення, винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу.

Як повідомляв Житомир.info, від початку російського вторгнення місцеві бюджети станом на 1 липня 2023 року отримали з виплат військовослужбовцям 131,78 млрд грн податку на доходи, зокрема, ПДФО з військових у місцевих бюджетах Житомирської області становить 7 млрд 191 млн 739 тис. 900 грн.

6 вересня під час спілкування з журналістами мер Житомира Сергій Сухомлин розповідав, що Верховна рада і Мінфін розглядають питання зняти все військове ПДФО з міст, залишити тільки на рівні області, планують зняти ПДФО не тільки з виплат військових, а й з працівників усіх силових структур.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мінфін бюджет ПДФО дотація  
Матеріали по темі