Економіка

До «Армії відновлення» з нового року вже долучилися понад 40 жителів Житомирської області, в ОВА закликають бути більш активними

26 January 2024, 14:57

Упродовж 2023 року до суспільно корисних робіт на Житомирщині були залучені 1188 безробітних у 34 територіальних громадах. А вже у 2024 році до виконання суспільно корисних робіт долучилися 42 особи у 7 територіальних громадах.

Про це 26 січня на брифінгу в ОВА розповіла начальниця відділу активних програм зайнятості управління реалізації політики зайнятості Житомирського обласного центру зайнятості Олена Мельник.

Зокрема, йшлося про реалізацію даного проєкту на Житомирщині.

«Житомирщина долучилась до реалізації проєкту "Армія відновлення" після відповідного розпорядження начальника Житомирської ОВА від 25 листопада 2022 року. Зокрема впродовж 2023 року до суспільно корисних робіт на Житомирщині було залучено 1188 безробітних у 34 територіальних громадах. А вже у 2024 році до виконання суспільно корисних робіт вже долучилися 42 особи у 7 територіальних громадах. Сьогодні, як ніколи дотепер, є потреба в робочих руках, особливо в тих громадах, де є наслідки ведення бойових дій. Йдеться про відновлення інфраструктури, розчищення залізничних колій, будівництво оборонних споруд, озеленення територій, супровід громадян з інвалідністю тощо», - інформує Мельник.

Додає: до суспільно корисних робіт залучаються працездатні особи, у тому числі особи, які не підлягають призову на військову службу, які за віком і станом здоров’я не мають обмежень до роботи в умовах воєнного стану, зокрема безробітні та інші незайняті особи.

На осіб, які залучаються до виконання суспільно корисних робіт, поширюються вимоги законодавства у сфері охорони праці та загальнообов’язкового державного соціального страхування.

«Ми працюємо в реаліях воєнного часу, коли багато чоловіків добровільно або ж у зв’язку з мобілізацією пішли боронити рідну країну від навали ворогів. Тож на ринку праці нині переважну більшість складають жінки. І вони досить активно відгукуються на пропозиції попрацювати на користь громади та її жителів», - каже Олена Мельник.

Вона розповідає, яким чином безробітні можуть допомагати іншим.

«Суспільно корисні роботи нині слугують великою підтримкою сімей, члени яких служать в ЗСУ. Зокрема, безробітні доглядали жінок, які залишились самотніми, бо діти пішли захищати країну. А самі матері воїнів не в змозі про себе потурбуватися, тож допомога їм від держави у такий спосіб – це дуже важливо і цінно», - зауважує Мельник.

Проєкт "Армія відновлення" допомагає і самим громадам оперативно вирішувати низку нагальних питань, не витрачаючи час на пошук коштів та виконавців робіт. Більшість укриттів впорядковані саме силами безробітних учасників проєкту. А в багатьох громадах жінки зайняті плетінням маскувальних сіток для наших воїнів.

Фінансування суспільно корисних робіт, що виконуються зареєстрованими безробітними або ж внутрішньо переміщеними особами без такого статусу, здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Наприкінці брифінгу Олена Мельник закликала керівників громад допомагати людям із роботою, співпрацюючи зі службою зайнятості, а безробітних жителів області – звертатися і робити внесок у перемогу таким чином.

«Тож звертаюсь до керівників територіальних громад Житомирщини: ви маєте практичну можливість виконати необхідний обсяг робіт у громаді, забезпечити людей роботою і при цьому зекономити кошти. Співпрацюйте зі службою зайнятості! Жителям області також хочу сказати: якщо ви залишились без роботи і бажаєте допомогти громаді та внести свій особистий вклад у наближення переможного часу, долучайтесь до «Армії відновлення», - наголосила начальниця відділу активних програм зайнятості управління реалізації політики зайнятості Житомирського обласного центру зайнятості

Нагадаємо, станом на 7 грудня до їх виконання долучились 1269 зареєстрованих безробітних у 34 територіальних громадах. Тоді понад 8,5 млн грн вже було профінансовано на виплату заробітної плати учасникам суспільно корисних робіт на Житомирщині Зокрема, після підвищення оплати праці за менш ніж три тижні до «Армії відновлення» у Житомирській області приєдналися ще близько 80 безробітних.

Як повідомляв Житомир.info, в рамках «Армії відновлення» станом на 20 листопада 2023 року в центрі зайнятості вже видали близько 1190 направлень на роботу, у лідерах серед тих, звідки долучалися безробітні, були Овруцька та Малинська громади.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Армія відновлення центр зайнятості ЦЗ безробітний Мельник ОВА 
Матеріали по темі