Економіка

Електрогазозварник, машиніст крана, водій вантажівки – професії, які зараз почали освоювати жінки у Житомирській області

19 April 2024, 15:10

На Житомирщині близько 6 тисяч осіб шукає роботу. Серед них 42% – це люди віком від 45 років.

В обласному центрі зайнятості розповідають, що зараз на одну вакансію претендує 4 людини.

«З початку року послугами служби зайнятості скористалося понад 11 тисяч шукачів роботи. З них 9, 5 тисяч мали статус безробітних. І на сьогодні роботу шукає 6 тисяч громадян. В базі даних служби зайнятості з початку року було майже 6 тисяч вакансій і на сьогодні 1640. Тобто на одну вакансію зараз 4 претенденти. Обличчя безробітного значно змінилось з початку повномасштабного вторгнення, сьогодні більше, звичайно, це жінки, їх складає 76%, тобто кожний четвертий на обліку – це чоловік. Структура безробітних за віком також змінилась. Якщо раніше молодь у віці до 35 років була кожний третій, то зараз це 27%, тобто майже кожний четвертий. Тобто дещо структура змінилась», – розповідає заступник начальника фінансово-аналітичного управління Житомирського обласного центру зайнятості Лариса Барчук.

У центрі зайнятості розповідають, що нині чи мало жінок почали обирати для себе роботу, які раніше обирали переважно чоловіки.

«У нас є такі цікаві факти, коли жінки йдуть працювати за професіями, які більш характерні для чоловіків. Це машиніст крана, верстатник деревообробних верстатів, комплектувальник меблів, складальник виробів з пластмас, ливарник пластмас. Також цікавий факт, що жінки активно перекваліфіковуються та отримують ваучер на навчання також за такими цікавими професіями. Наприклад, електрогазозварник, водій автотранспортних засобів категорії «С», тобто вантажівки, лицювальник-плиточник, штукатур, слюсарі, монтажники, робітники фермерського господарства», – розповідає заступник начальника фінансово-аналітичного управління Житомирського обласного центру зайнятості Лариса Барчук.

Такий вибір жінки роблять для того, щоб їх кандидатура мала попит серед роботодавців, адже в Житомирській області найпопулярнішими лишаються робітничі професії.

«Ми помітили, що раніше – це була рідкість такі професії обирати, а зараз ця тенденція більш поширюється. Такий цікавий факт, що з двох тисяч працевлаштованих жінок, 100 жінок обрали професії, які більш характерні для чоловіків», – говорить заступник начальника фінансово-аналітичного управління Житомирського обласного центру зайнятості.

Нагадаємо, 11 квітня Житомирський обласний центр зайнятості інформував про те, що чотирнадцять підприємств шукають верстатників.

Як повідомляв Житомир.info, 28 березня 2024 року у Житомирській обласній службі зайнятості розповіли про те, що у їхній базі є 461 вакансія із зарплатою понад 12 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: центр зайнятості служба зайнятості ЦЗ вакансія професія працівник статистика Барчук 
Матеріали по темі