Місто

Житомирянин, підозрюваний у незаконному переправлянні чоловіків за кордон, керує благодійним фондом «Ангели добра України»

13 May 2024, 13:58

Керівник благодійної організації, 53-річний житомирянин, якому на початку травня цього року оголосили підозру у незаконному переправленні осіб через державний кордон (ч. 3 ст. 332 КК України) – Дмитро Нужда, який керує зареєстрованим у 2008 році БФ «Ангели добра України».

Інформація про причетність керівника саме цього фонду до кримінального правопорушення є в ухвалі Богунського районного суду від 9 травня 2024 року про арешт майна, вилученого під час обшуку у квартирі за місцем проживання підозрюваного.

«У провадженні СВ Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області перебувають матеріали кримінального провадження №1202206040000221 і від 20.10.2022 за ч.3 ст. 332 КК України з посиланням на те, що ОСОБА_4 через створену благодійну організацію «Благодійний фонд «Ангели добра Українки» з метою грошового прибутку з корисливих мотивів, сприяє незаконному переправленню осіб через державний кордон України», - йдеться в ухвалі.

Зауважимо, що з січня 2024 року слідчі почали звертатися до суду щодо отримання доступів до речей та документів в рамках розслідування кримінального провадження від 20 жовтня 2022 року, в деяких ухвалах суду «ОСОБА_4» називають «фігурант Н».

Скриншот з ухвали суду

Також у матеріалі про затримання, оголошення підозри та обшуки у фігурантів правоохоронці показали партійний квиток «Партії регіонів», а за даними сайту «Чесно» Дмитро Нужда у 2010 році балотувався в депутати Житомирської міської ради від цієї партії. Раніше Дмитро разом з братом Валерієм, який помер 28 березня 2022 року, організовував у Житомирі концерти відомих виконавців та був членом Громадської ради при Житомирській ОДА.

Дмитро Нужда на засіданні Громадської ради, липень 2019 року (фото з сайту ОДА)

Під час обшуку, проведеного на початку травня цього року, у Дмитра Нужди були, зокрема, вилучені його банківські картки, 11 сім-карт різних операторів, картки «Волонтер» з підписами і печатками та меморандум про співпрацю від 01.03.2023 між БО «Ангели добра України» та Тетерівською ОТГ.

Скриншот з ухвали суду від 09.05.2024

Нагадаємо, поліцейські з’ясували, що 53-річний житомирянин, голова однієї з благодійних організацій, повідомив чоловікові призовного віку про те, що може організувати його виїзд за межі держави, «трансфер» для 4 ухилянтів організували 2 травня цього року: керівник благодійної організації свого та організованих киянином клієнтів особисто відвіз на Одещину, отримав від них свою частку – по 1 тис. доларів і передав спільниці, але її та чотирьох «пасажирів» пізно увечері прикордонники затримали в Одеській області, неподалік від кордону з Республікою Молдовою. Затриманим 3 травня оголосили про підозру у вчиненні незаконного переправлення осіб через державний кордон (ч. 3 ст. 332 КК України), а 4 травня суд усім трьом обрав запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави – у 90 тис. 840 гривень для жінки, а двом чоловікам по 242 тис. 240 гривень.

Як повідомляв Житомир.info, у вересні 2022 року до суду передали справу голови БФ «Роби добро, даруй надію» Артура Волинця, якого звинувачують у продажу військового спорядження, отриманого як гуманітарна допомога, та незаконному переправлянні осіб через державний кордон. В грудні 2023 року до суду передали справу голови БФ «Банк Добра» Наталії Горкуши, які обвинувачують у вимагання та одержання неправомірної вигоди і сприяння в незаконному переправленні особи через державний кордон.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція благодійний фонд ухилянт кордон суд обшук Нужда 
Матеріали по темі