Місто

Який вигляд матимуть модульні будинки для ВПО, які встановлюють поблизу Житомира, та коли їх заселять

13 May 2024, 17:09

У селі Вереси будують модульне містечко для внутрішньо переміщених осіб. На якому етапі роботи 13 травня показали журналістам.

Наразі тут встановили 40 модульних будинків, які профінансував італійський Червоний Хрест. З бюджету Житомирської територіальної громади виділи 35 млн грн на проведення комунікацій, освітлення та благоустрій території.

Як каже підрядник, всі будинки мають однакове планування та розмір – 45 кв. м. Наразі проводять оздоблювальні роботи.

«Тут є три кімнати. Одна загального планування – це студія з кухнею, одна спальня, одна кімната дитяча, чи гостьова, це в залежності скільки людей тут проживатиме. Також є санвузол, там буде встановлена раковина, душова і бойлер. Опалюватися буде шляхом кондиціонування. Також на будинках будуть встановлені сонячні панелі. Кожен будинок буде облаштований генератором», – розповідає підрядник Сергій Шапран.

«Будинки побудовані по технології CLT панелей – це по-перше, екологічно, по-друге, не дешево. Але це напряму фінансується Червоних Хрестом, вони обирали цю технологію. Повністю будинки підключенні до центрального водопостачання, до центральної каналізації. Це не просто кондиціонер, яким буде опалюватися, а це фактично тепловий насос повітря-повітря. Те, що ми бачимо з фасаду – це ще не готовий фасад. Він буде знизу утеплюватися пінополістиролом, а верхня частина мінвата 200 мм – це будуть супер теплі будинки», – додає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

На сусідній ділянці зараз проводять підготовчі роботи, тут встановлять ще 16 модульних будинків.

«Червоний Хрест у зв'язку з тим, що Житомир один з перших по реалізації проєкту, додатково дають нам ще 16 будинків. Всього буде 56 будинків побудовано для ВПО», – каже Житомирський міський голова.

Завершити роботи в перших будинках мають в травні. В планах цієї осені заселити людей в усі 40 будинків.

«Ось ці 5 будинків будуть здаватися через 10 днів», – каже підрядник Сергій Шапран.

«Після будівельних робіт розпочнуть роботи з благоустрою. Думаю, що вересень – це реальні дати, коли зможуть заїжджати», – сказав Сергій Сухомлин.

Міський голова зазначив, що вже є близько 200 заявок, щоб стати у чергу на поселення у тимчасове житло для ВПО.

Хто саме житиме в модульних будинках затверджуватиме виконком, на підставі висновків комісії, адже деякі категорії мають пріоритет.

Нагадаємо, 20 грудня 2023 року під час засідання міськвиконкому директорка департаменту економічного розвитку міськради Вікторія Сичова зазначала, що модульні будинки, які представники Червоного Хреста Італії обіцяли встановити у селі Вереси до зими 2023 року, планували встановити протягом першого кварталу 2024 року.

Як повідомляв Житомир.info, 23 березня 2023 року представники Червоного хреста до зими обіцяли встановити у Житомирській громаді 40 модульних будиночків для ВПО.

У рамках європейського грантового проєкту в Житомирі за 8 млн євро збудують житло для ВПО по пров. Червоному, а модульні будинки для переселенців розмістять в селі Вереси Житомирської міської територіальної громади.

9 вересня 2022 року управління капітального будівництва Житомирської міської ради уклало угоду вартістю 891 тис. грн з ТОВ «Архбуддизайн Сервіс» на виконання проєктних робіт з будівництва інженерних мереж та території благоустрою на території Житомирської міської територіальної громади з метою функціонування модульного містечка для внутрішньо переміщених осіб. В селі Вереси планується встановити близько 40 модульних будинків: це буде обладнане всім необхідним житло площею 40-50 кв.м, розраховане на одну родину.

5 грудня 2022 року УКБ уклало договір з ТОВ «Артхаус» на облаштування території модульного містечка для внутрішньо переміщених осіб в селі Вереси: за виконання робіт, які мають завершити до 20 травня 2023 року, фірма отримає 35 млн 100 тис. грн 19 грудня 2023 року влада Житомира отримала проєктну документацію від італійського Червоного Хреста під встановлення будиночків для ВПО.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВПО модульний будинок Вереси Сухомлин будинок Червоний хрест  
Матеріали по темі