Місто

У Житомирській політехніці за підтримки компанії BGV провели перший хакатон для школярів

14 May 2024, 09:48

Державний університет «Житомирська політехніка» провів перший хакатон під назвою «3D-друк в STEM освіті».

«Ми в Житомирській політехніці разом з нашими стратегічними партнерами інвестиційною компанією BGV GROUP MANAGEMENT запустили серію технологічних хакатонів. І зокрема, перший ми запустили саме «3D-друк в STEM освіті». По-перше, ми побачили величезний тренд на саму індустрію 3D-друку, плюс у нас є в університеті величезна експертиза, адже ми створюємо свій науковий стартап MechLab 3D. Це якраз про розробку 3D-принтерів та установок з переробки пластику. І плюс ми побачили те, що в школах вже є окремі предмети робототехніки та 3D-друку», - розповідає керівник освітніх програм Інноваційного хабу Житомирської політехніки та організатор хакатону Іван Новосьолов.

Всього надіслали 17 заявок на участь.

«Це одна з тих подій, якою ми насправді дуже пишаємось. Тому що, я думаю, що саме такі події - це майбутнє України, і не тільки Житомирщини. Сьогодні ми започатковуємо і вперше проводимо хакатон для школярів всього нашого регіону. І надзвичайно приємно, що в цьому хакатоні беруть участь 5 команд. І це команди не тільки з Житомира, це з різних територіальних громад. Це талановиті діти 15-16 років, які себе бачать не де-небудь, а саме в технологічній освіті», - каже перша проректорка Державного університету «Житомирська політехніка» Оксана Олійник.

На хакатоні учасники представили свої ідеї 3D-моделей. Кожна з них несе в собі індивідуальність та користь.

«На нашу думку вона може дати гарний в навчанні поштовх та взагалі у розумінні різних графіків функцій. Тому що, коли ти просто це уявляєш, то це є доволі складним. А коли ти можеш це все дотиком спробувати, пересунути, та взагалі візуалізувати, потримати, то це доволі зручно і швидко розумієш», - розповідає представниця команди наукового ліцею Житомирської політехніки Катерина.

«Ми прийшли з проєктом квітки, щоб в навчанні була уява як квіти ростуть в живій природі. Я сподіваюсь, що ми зможемо виграти, але участь є теж надзвичайно цікавою»,- каже представник команди КЗ «Грушківська гімназія» Назар.

«Шанс є у всіх, тому що кожна ідея унікальна та цікава. Але ми маємо надію, що наша ідея буде представлена гарно і все в нас вийде», - говорить представниця команди наукового ліцею Житомирської політехніки Карина.

До кожної команди від університету був поставлений ментор, який допомагав удосконалити роботи, ділився знаннями та навичками. Свої проєкти команди роздрукують на 3D-принтерах. Серед них оберуть трьох переможців.

«Як раз таки ці концепти, які подавали діти, яких ми відбирали першочергово - це про те, що була наочність та зрозумілість, інтерактивність і полегшення освітнього процесу. Ми будемо вручати призи переможцям. За перше місце команда отримає 3D-принтер від MechLab 3D. За друге місце команда отримає установку з переробки PET-пластику, тобто, вони зможуть пластикові пляшки перероблювати ниточку для 3D-друку. А третє місце в нас отримає стартові набори юного фахівця, який друкує на 3D-принтері», - розповідає керівник освітніх програм Інноваційного хабу Житомирської політехніки та організатор хакатону Іван Новосьолов.

Завдяки співпраці Інноваційного хабу Житомирської політехніки з інвестиційною компанією BGV Геннадія Буткевича школярі та студенти матимуть змогу проявляти себе на різних конкурсах, адже тепер такі заходи, як хакатон відбуватимуться на постійній основі.

«Житомирська політехніка вже є і надалі буде осередком для всіх людей: молодь, дорослі, які хочуть щось робити у сфері технологічної освіти. Тут є такі загальні лабораторії технічні, високооснащені дуже класним обладнанням, які відкриті для всіх. Такі події як хакатони, різні конкурси будуть протягом року відбуватись постійно. Тому ми вас точно не залишимо без уваги, якщо у вас є бажання, є розум, є натхнення - приходьте до нас», - каже перша проректорка Державного університету «Житомирська політехніка» Оксана Олійник.

Знайти анонси наступних хакатонів та форми для реєстрацій можна на сторінках Житомирської політехніки у соціальних мережах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: політехніка хакатон Новосьолов BGV Олійник Державний університет «Житомирська політехніка» 3D-друк  
Матеріали по темі