Місто

У Житомирі священнослужителі прийшли до ТЦК оновлювати дані

14 May 2024, 13:19

Закон про мобілізацію набуде чинності вже цієї суботи – 18-го травня. Але вже зараз у Житомирі чоловіки йдуть в ТЦК оновлювати дані. В черзі бачимо військовозобов'язаних різного віку та професій.

Оновити дані 14 травня прийшли й священнослужителі житомирського Свято-Михайлівського кафедрального собору.

«16 осіб – всі працівники нашого собору, всі священнослужителі. Ми розуміємо, що потрібно дуже молитися за воїнів, за Україну, за нашу перемогу, але також розуміємо, що ми військовозобов'язані й повинні стати на облік. Ми маємо виконати так, як це потрібно виконувати в державі, бо Господь сказав: Богу – Богово, а кесарю – кесарево», – говорить отець Богдан Бойко, настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору.

Священнослужителі розповідають, що вирішили не чекати повістки, а прийти самостійно й оновити дані колективно. Деякі наголошують, що надавали інформацію про свої персональні дані раніше.

«Звичайно у 2023 році оновлював дані. Мене викликали, як військовозобов'язаного, як резервіста. Таким чином я свої дані оновлював, у свій час, коли мене викликали у військкомат. Ми повинні виконати те, що вимагає держава, адже ми не лише священнослужителі, а й громадяни України. Ми так само розуміємо, що будь-які непорозуміння, які ми можемо влаштувати відносно не виконання закону воно так чи інакше буде шкодити нам. Плюс до всього це на руку ворогу, який шукає інформаційні засоби, щоб роздути без того не спокій в нашій державі», – говорить протоієрей Володимир Бігун, священнослужитель Свято-Михайлівського кафедрального собору.

Релігія не допускає, щоб священнослужитель брав до рук зброю, каже протоієрей Володимир. Чоловік пояснює, що у разі мобілізації, може допомагати в інший спосіб.

«Я колись служив в армії, якщо потрібно буде йти, тоді так. Єдине питання, з якою ціллю будуть призивати, тому що вбивати ми не маємо права, адже тоді ми будемо позбавленні сану священника. Я зв'язківець, якщо потрібно, то у такому званні. Плюс, як капітан, так само ми виконуємо тут і якщо буде потрібно, де потрібно будемо виконувати», – ділиться протоієрей Володимир Бігун, священнослужитель Свято-Михайлівського кафедрального собору.

Після 18 травня всі громадяни України, які перебувають на військовому обліку протягом 60 днів зобов’язані оновити свої особисті дані, зазначає представник Житомирського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

«Зараз територіальний центр комплектування, після внесення певних змін в наше законодавство, проводить уточнення обліку військовозобов'язаних. Це оновлення всіх даних, яких потребує сама база, в якій ми працюємо. Плюс, ми маємо розуміти стан здоров'я військовозобов'язаного, щоб не було певних ексцесів, що ми призиваємо людей, які не придатні до військової служби. Ми не екстрасенси, на жаль, ми повинні про це знати за висновками медичними», – говорить заступник начальника центру Житомирського обласного ТЦК та СП Олександр Рець.

Представник ТЦК переконує, що оновлення даних не передбачає, що особу одразу мобілізують. Крім того, запевняють: наразі у ЗСУ є різноманітні вакансії, тому у разі мобілізації для людини підбиратимуть спеціальність відповідно до її навичок.

«Певний стереотип, якщо ми призиваємо військовозобов'язаного служити, то це неодмінно, 100% на наступний день попадуть штурмовиками на передню лінію – так не буває. По-перше, вивчається його професія, за якою він працював у мирному житті. Якщо він до цього день проходив військову службу й у нього є військова облікова спеціальність, за якою він колись служив і має певні навички, їх потрібно оновити, а не вчити людину заново. По-друге, в армії на передньому краї перебуває певний відсоток особового складу, решта забезпечує, керує, підвозить боєприпаси. Є дуже багато професій, посад, на які можна призначити людину, навіть, якщо у неї є якісь зобов'язання, що вона не може брати зброю в руки», – каже заступник начальника центру Житомирського обласного ТЦК та СП Олександр Рець.

Крім того, у ТЦК зазначили, якщо військовозобов’язаний не подбає про свої документи вчасно, в такому випадку передбачені санкції.

Нагадаємо, Верховна рада на пленарному засіданні 11 квітня 2024 року проголосувала в цілому за урядовий законопроєкт про мобілізацію, з якого виключили положення про демобілізацію, залишили деякі обмеження для ухилянтів і збільшили мотивацію для контрактників. Член Комітету національної безпеки, оборони та розвідки Ігор Копитін назвав український закон про мобілізацію один із найліберальніших стосовно відстрочок.

Як повідомляв Житомир.info, 9 травня 2024 року Верховна рада проголосувала в цілому законопроєкт №10379 про внесення змін в Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративне правопорушення за порушення мобілізації, який збільшує штрафи за порушення правил військового обліку і мобілізації. Штрафи накладатимуть впродовж трьох місяців з дня виявлення правопорушення, але не пізніше одного року з моменту його вчинення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мобілізація ТЦК священник отець Богдан церква Бойко Рець військовий облік Бігун  
Матеріали по темі