Місто

У День вишиванки житомирян очікує фотозона, виставки та майстеркласи: обіцяють мінімальні витрати на організацію заходів

15 May 2024, 13:12

Майстеркласи та виставки планують організувати у Житомирі 16 травня у Всесвітній день вишиванки. Заходи відбуватимуться на Новому Бульварі, а на пішохідній вулиці встановлять тематичну фотозону.

«З метою сприяння розвитку народної творчості, збереження та відродження народних традицій, емоційно-психологічної підтримки мешканців плануємо 16 травня цього року з 12:00 до 18:00 на вул. Михайлівська виставити фотолокацію «Код нації». На Новому бульварі провести виставки вишитих робіт регіонів України від Школи поліської автентичної вишивки, художніх робіт учнів мистецьких закладів міста, ART-HUB «Бібліотека просто неба», «Український головний убір» від Марії Масловської, години художньої творчості для дітей (розмальовки), локація дитячої творчості від мережі магазинів «Cubi» «Намалюю Україну», художній майстерклас акрилом «Екоавтентика». Також надійшов лист від Житомирської ОВА, вони планують провести виставку вишитих робіт Житомирського фахового коледжу культури і мистецтв імені Івана Огієнка, КЗ «Житомирський краєзнавчого музею» та виставку-ярмарку майстрів народної творчості від КУ «Житомирський обласний центр народної творчості». Також від головного координатора Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як» Ірина Гладкої відбудеться презентаційний виступ «Вишиванка код нашої стійкості», – розповідає начальниця управління культури Житомирської міської ради Ілона Колодій.

Протягом дня для дітей проводитимуть різноманітні майстеркласи.


Гроші планують витратити лише на фотозону та закупівлю матеріалів для майстер-класів.

«Наразі сума ще рахується, я думаю, що в межах 20-30 тис. грн, не більше. Ми намагаємося залучити партнерів та наші підвідомчі заклади, тому у нас передбачена лише закупівля для дитячих майстеркласів того, чим вони будуть працювати – це фарба, акрил, фетр. Майстрині погодилися робити безкоштовно. Затратна частина буде лише фотолокація», – говорить Ілона Колодій.

Також начальниця управління культури пояснила, чим керуються при виборі фотозон для заходів. Зокрема, Ілона Колодій наголошує, що наразі головний критерій – це ціна, вона має бути мінімальною.

«На Великдень ми витратилися лише на стяжку, на закупівлю та перевезення цієї фотозони. В умовах воєнного стану авжеж використовуємо лише з мінімальними витратами, це в першу чергу. По-друге, друге потрібно розуміти сучасні тенденції, для того, щоб слухати коментарі, авжеж ми можемо повернутися до сіна. Ви розумієте, коли це було і давайте згадаймо весь хейт, який раніше був. Але ми не повертаємося до того, бо ми живемо в умовах воєнного стану. При тому мінімумі ми намагаємося зробити максимум. Кожен житомирянин має розуміти, що ми живемо в умовах воєнного стану і витрачати великі кошти на грандіозні, яскраві фотозони особисто я вважаю не на часі», – пояснює Ілона Колодій.

Нагадаємо, торік у Житомирі 20 травня влаштували «Забіг з нагоди Всесвітнього дня вишиванки». Участь у заході взяли понад 100 людей.

Як повідомляв Житомир.info, з нагоди Дня вишиванки 17 травня 2023 року на вул. Михайлівській житомиряни вишивали логотип міста. А 18 травня на пішохідній вулиці були благодійні акції, виставки й майстеркласи. Також тут організували акцію з розпису горняток, які потім подарували захисникам у госпіталях.

А учні житомирського ліцею №5 влаштували патріотичний флешмоб у дворі закладу.

Портрети житомиряни у вишиванках розглядайте тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: День вишиванки вишиванка майстерклас Новий бульвар вул.Михайлівська Колодій 
Матеріали по темі