Місто

Житомирянам показали фінальну версію архітектурної концепції скверу на Замковій горі

20 May 2024, 15:58

У Житомирі презентували фінальну версію архітектурної концепції скверу на Замковій горі.

Про це 16 травня повідомляє пресслужба Житомирської міської ради.

«Замкова Гора — громадський простір, який об’єднає природу, людей, історію та інноваційні підходи до залучення містян до процесів планування і розвитку міста. В Житомирі презентували фінальну версію архітектурної Концепції скверу на Замковій Горі», - йдеться в повідомленні.

Це комплексне дослідження за широкої участі всіх ключових сторін.

«Архітектурна концепція скверу на Замковій горі в історичному центрі Житомира надасть можливість покращити якість громадського простору з врахуванням нашої ідентичності. Це буде зелений, інклюзивний, безбар'єрний простір для тихого відпочинку. Наразі ми тільки створюємо концепт, будівництво не заплановано. Реалізація можлива тільки після нашої Перемоги», - говорить Ірина Мілаш, координаторка проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні II» у Житомирі.

Вадим Денисенко, експерт проєкту розповідає: цей парк відіграє важливу роль у збереженні історичної спадщини та культурного значення міста: «Парк також знаходиться неподалік від місця, де колись були головні ворота у місто, що додатково підкреслює його історичну вагу. Навколо парку розташовані історичні пам’ятки, такі як Магістрат, Хресто - Воздвиженький Собор, костел Св. Софії та Краєзнавчий музей, що є місцевими магнітами. Сам парк раніше був однією з головних міських площ, що свідчить про його значення для місцевої спільноти. Тому зараз нам важливо зберегти тут історичний код, що важливий як для житомирян, так і для туристів».

Концепція передбачає створення прогулянкових маршрутів вздовж річок Кам’янка та Рудавка, облаштування оглядових майданчиків та інклюзивних просторів, заміну освітлення, оновлення існуючої інфраструктури та озеленення.

Після обговорень з громадою та доопрацювання Концепцію безоплатно передадуть Житомирській міській раді для можливості використання надалі.

З яких джерел фінансується проєкт?

Проведення дослідження та розробка концепції скверу на Замковій горі не використовує ресурси міського бюджету, а проходить в межах німецько-швейцарського проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», що виконується німецькою урядовою компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за фінансової підтримки урядів Німеччини і Швейцарії.

22-24 вересня 2023 року Житомирська міська рада та проєкт «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ» провели Урбаншколу, під час якої провели комплексне дослідження історії, простору та соціальних відносин міських територій. Об’єктом дослідження став сквер та прилеглі до нього квартали Замкової Гори.

Детальніше ознайомитися з повною презентацією архітектурної Концепції скверу на Замковій Горі можна тут.

Нагадаємо, житомирян запрошували на презентацію та обговорення архітектурної концепції скверу на Замковій горі, розробленої за підтримки проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ» у співпраці з Житомирською міською радою. Захід відбувався 17 травня.

У Житомирі 13 березня цього року презентували результати дослідження думки громадськості щодо проблем та переваг простору Замкової гори.

Як повідомляв Житомир.info, 9 грудня 2023 року Житомирська міська рада повідомила про опитування для створення майбутньої архітектурної концепції Замкової гори, а 14 грудня містян запрошували на відкриту презентацію та обговорення результатів урбаністичного дослідження території Замкової гори.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Замкова гора сквер концепція GIZ Житомир Мілаш  
Матеріали по темі