Місто

У Житомирській громаді збудують три дитячих будинки сімейного типу для ВПО за кошти Естонії

3 June 2024, 12:47

У Міжнародний день захисту дітей, 1 червня, у Житомирі заклали капсулу під будівництво дитячих будинків сімейного типу для ВПО.

Дві родини, які виховують дітей сиріт, через війну мусили переїхати з Херсонщини до нашого міста. Нині вони потребують власної домівки.

«Було 4 прильоти, в кухню, дитячу, на город і в гараж. Херсонська область, Горностаївка. Найбільша проблема внутрішньо переміщених осіб, особливо багатодітних родин – це відсутність житла. Тому для нас – це нагальна потреба», – ділиться мама-вихователька Оксана Сагайдак.

«Нам дуже хочеться жити в окремому, своєму будинку. У нас був сад свій, город, ми полюбляємо працювати», – каже Аня.

Два будинки у Житомирі та один у Вересах побудуть за кошти уряду Естонії. Загальна площа будівлі буде понад 213 кв. м, в оселі може проживати до 8 дітей та батьки. Також на території збудують господарську будівлю, яка слугуватиме й укриттям.

З міського бюджету виділять гроші на дорогу та комунікації.

«Уряд Естонії проведе проєктування та будівництво цих будиночків. Житомирська міська рада підведе водовідведення та каналізування, електропостачання та зробить дорогу до цих будинків», – каже секретар Житомирської міської ради Галина Шиманська.

Це не перший проєкт на Житомирщині, який реалізується завдяки допомозі Естонії.

Міністр закордонних справ Естонії зазначив, що їх країна завжди готова прийти на допомогу українцям.

«Минулого року ми святкували День захисту дітей відкриваючи дитячий садок в Овручі. Сьогодні ми відкрили ДБСТ, зведений у співпраці з фундацією Олени Зеленської в Бердичівському районі. І сьогодні ми хочемо закласти капсулу для ДБСТ, які будуть зведені тут. Я хочу, щоб ви пам'ятали, що естонці є вашими друзями завжди. Якщо у вас складні часи, будьте впевнені, що ми підтримаємо вас», – сказав міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна.

На місці, де побудують будинок заклали символічну капсулу, в яку поклали дитячі малюнки та лист з побажаннями.

Дітям пообіцяли, що Різдво вони зустрінуть в новій оселі.

«Стоїть в термінах до кінця 2024 року, на себе беруть зобов'язання до 23 грудня побудувати. Ми впевнені, і повторюють, що про все що ми домовлялися та нам обіцяли наші естонські партнери все виконувалася в повному обсязі», – говорить начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

Нагадаємо, у Житомирі за майже 2 млн грн хочуть збудувати дорогу до майбутніх дитячих будинків сімейного типу по вул. Северина Наливайка, 29-в. Відповідну закупівлю оприлюднило 22 лютого КП «Управління автомобільних шляхів».

Як повідомляв Житомир.info, на засіданні міськвиконкому 5 січня цього року перша заступниця мера Житомира Світлана Ольшанська розповідала, що комунальним підприємствам «УАШ», «Штучні споруди», «Міськсвітло» і «Зеленбуд» делегують повноваження підрядника, бо Житомирська міська рада має підвести інженерні мережі до ділянок та зробити під’їзну дорогу до ділянки, де за кошти Естонії до кінця 2024 року побудують дитячі будинки сімейного типу.

До цього на сесії міської ради 6 червня 2023 року розглядали питання «Про інвентаризацію земель комунальної власності в районі вул. Северина Наливайка та пров. Медовий», де збиралися виділити ділянку для будівництва ДБСТ за кошти Естонії.

31 травня 2023 року до Житомира завітала делегація Естонської Республіки. На зустрічі, що відбулася у міській раді, йшлося, зокрема, про будівництво дитячого будинку сімейного типу для родини переселенців з Херсону. На сесії 9 листопада цього ж року міська рада погодила підписання меморандуму з Естонією щодо будівництва в Житомирській громаді трьох дитячих будинків сімейного типу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ДБСТ Естонія капсула будинок ВПО будівництво Маргус Цахкна Шиманська Бунечко Сагайдак  
Матеріали по темі