Місто

Житомирські екологи дослідили проби води зі ставка парку Крошенський та звернулись до правоохоронців

10 June 2024, 14:13

Після отриманих результатів дослідження проб води зі ставка на території парку «Крошенський» житомирські екологи звернулись до правоохоронців, щоб знайти тих, хто забруднює річку.

Про це 10 червня повідомляє пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу.

«24 травня 2024 року, реагуючи на звернення на телефонну «гарячу лінію» Інспекції про те, що у ставку, який знаходиться на території парку «Крошенський» (м. Житомир), спостерігається явище активного спливання риби до поверхні водойми, фахівці Інспекції здійснили виїзд на місце, де були відібрані проби води для дослідження. За результатами проведених спеціалістами Відділу інструментально-лабораторного контролю досліджень зафіксовано перевищення нормативів ГДС: по аміаку – у 2,2 раза; залізу – у 2,5 раза; фосфатах – у 1,2 раза; хімічному споживанню кисню (ХСК) – в 3 рази; біологічному споживанню кисню (БСК5) – в 5 разів. Вміст розчиненого кисню у водоймі складав 1,5 мг/л при нормі не менше 4 мг/л», - йдеться в повідомленні.

27 травня фахівцями Інспекції було здійснено повторний виїзд на місце та проведено обстеження прибережної захисної смуги згаданого водного об’єкта з метою виявлення несанкціонованих скидів стічних вод у р. Крошенка.

В ході проведення вказаного заходу було встановлено, що у р. Крошенка впадає безіменний струмок, який бере свій початок від з вул. Сергія Параджанова та виходить на поверхню в районі ліцею №10 (Київське шосе). Надалі згаданий струмок протікає через територію гаражного кооперативу «Восход» та впадає у р. Крошенка. При візуальному обстеженні струмка спостерігалось сіре забарвлення води з різким фекальним запахом.

З метою встановлення ймовірного факту забруднення водного об’єкта (струмка) спеціалістами відділу інструментально лабораторного контролю були відібрані проби води в районі ліцею №10, гаражного кооперативу «Восход» та в місці впадінні у р. Крошенка для подальшого лабораторного дослідження.

За результатами проведених лабораторних досліджень встановлено перевищення нормативів гранично допустимих концентрацій:

Ліцей №10 (аміак - 6,1 раза, залізо – 8,4 раза, фосфати – 3,7 раза, ХСК – 25,3 раза, БСК-5 – 60 рази).

Гаражний кооператив «Восход» (аміак - 4,9 раза, залізо – 7,3 раза, фосфати – 3,6 раза, ХСК – 17 разів, БСК-5 – 40 разів).

Місце впадіння у р. Крошенка (аміак - 4,5 раза, залізо – 4,7 раза, фосфати – 3,4 раза, ХСК – 13 разів, БСК-5 – 27,3 раза).

Таким чином, відбувається забруднення води у р. Крошенка.

«Оскільки Інспекція не є органом дізнання, а державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища не уповноважені законом проводити досудове (попереднє) розслідування, діяльність по встановленню осіб причетних до порушень природоохоронного законодавства повинні здійснювати органи згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу України. У зв’язку з вищевикладеним, з метою повного та всебічного розгляду вказаного звернення, а також встановлення винних осіб та недопущення забруднення водного об’єкта, Інспекцією копії матеріалів, складених за результатами проведеного заходу, скеровано до Головного управління Національної поліції в Житомирській області для вжиття заходів реагування в межах визначених повноважень», - повідомляє Державна екологічна інспекція Поліського округу.

Нагадаємо, 24 травня Держекоінспекція повідомила, що у водоймі на території парку «Крошенський» зафіксовано низький рівень вмісту кисню, який може спричинити задуху риби

Як повідомляв Житомир.info, 21 травня 2024 року пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу повідомила про те, що екологи відібрали проби зі струмка поблизу житомирського ліцею.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: проба води струмок еколог Крошенський річка Житомир Крошенка Держекоінспекція Ліцей №10 Гаражний кооператив поліція  
Матеріали по темі