Влада

Справу директора заповідника в Житомирській області передали до суду: обвинувачення за трьома статтями

2 July 2024, 17:11

Працівники ДБР завершили досудове розслідування щодо колишнього керівника природного заповідника «Древлянський», за сприяння якого відбувалися незаконні порубки. Обвинувальний акт направлено до суду.

Про це 1 липня повідомила пресслужба Державного бюро розслідувань.

«Посадовець мав неофіційну домовленість з приватним підприємцем та за хабарі він організовував порубку сосен на території заповідника. Деревину вивозили невеликими партіями для продажу. Схема діяла із вересня 2023 року до затримання посадовця 15 квітня 2024 року «на гарячому» під час одержання чергової суми неправомірної вигоди. Розмір екологічної шкоди внаслідок незаконних рубок оцінюють у майже півмільйона гривень. Крім того, під час обшуку у службовому кабінеті посадовця було виявлено та вилучено патрони до вогнепальної зброї, а за місцем проживання – тротилову шашку. Бойові припаси чоловік зберігав без належного дозволу. Також було знайдено радянську символіку, зокрема нагороди від комуністичної партії. Наразі він звільнений зі служби та не працює у лісовій галузі. Вирішується питання щодо відшкодування завданих державі збитків. Зокрема, накладено арешти на майно обвинуваченого: квартиру, два автомобілі та земельну ділянку», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що вже колишній керівник заповідника обвинувачується в одержання неправомірної вигоди службовою особою, вчиненого повторно, у зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, а також у незаконному поводженні з бойовими припасами та вибуховими речовинами (ч. 1 та ч. 3 ст. 368, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 263 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років з конфіскацією майна.

Нагадаємо, 15 квітня з’явилася інформація правоохоронних органів про викриття керівника природного заповідника «Древлянський» на організації корупційної схеми нелегальної торгівлі деревиною, незаконно зрубаною на ввірених йому природоохоронних територіях. Обов’язки директора природного заповідника «Древлянський» виконував Шелюк Микола Іванович, який за 2023 рік задекларував 341 тис. 570 грн зарплати, 100 тис. 064 грн пенсії, 3054 грн соціальних виплат, 4348 грн від надання майна в оренду і 5368 грн монетизації пільг. В матеріалах суду про обрання Миколі Шелюку запобіжного заходу був опис двох фактів отримання керівником заповідника неправомірної вигоди на загальну суму 32 тис. грн за порубку сосен, яку за його вказівкою здійснювали працівники заповідника і вивозили деревину в умовлене місце для передачі «покупцю»

В державних реєстрах зазначено, що з 10 травня 2024 року керує «Древлянським» Мойсеєнко Іван Петрович, який працював у цьому заповіднику начальником відділу державної охорони.

Як повідомляв Житомир.info, в жовтні 2021 року начальнику природоохоронного науково-дослідного відділення природного заповідника «Древлянський» та інспектору з охорони цього ж підрозділу повідомили про підозру у незаконній порубці лісу на території заповідника: вирубали близько десятка сосен, порізали їх на колоди та намагалися вивезти.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ДБР хабар заповідник деревина вирубка Древлянський Шелюк зловживання боєприпаси зброя 
Матеріали по темі