Економіка

Нацбанк хоче відновити історичну справедливість: ініціює зміну назви монет «копійка» на «шаг»

2 September 2024, 16:37

Для відновлення історичної справедливості, сприяння дерусифікації та відродженню національних традицій у грошовому обігу України Національний банк України ініціює зміну назви розмінних монет з «копійка» на «шаг».

Про це 2 вересня 2024 року повідомляє пресслужба Нацбанку.

«Дослідивши історію грошового обігу України, ми дійшли беззаперечного висновку, що така назва для розмінної монети як «копійка» фактично є символом московської окупації. Сьогодні український народ повертає собі все, що було несправедливо в нього вкрадене та понівечене кремлівськими наративами. Саме час відновити справедливість і для грошової системи, очистити монетарний суверенітет від щонайменшої спорідненості з будь-чим московським. Ми маємо своє, питомо українське, слово для визначення дрібних монет – це слово «шаг», - наголосив голова Національного банку України Андрій Пишний.

Зазначається, що назва «копійка» має московське, імперське походження. В умовах широкомасштабної російської агресії заміна копійок на шаги є важливим та необхідним кроком, адже сьогодні копійки залишилися в обігу лише у ворожих до України держав.

Національний банк розробив пропозиції щодо необхідних законодавчих змін, які передбачають:

унесення відповідних змін до статті 32 Закону України «Про Національний банк України»;

визнання такими, що втратили чинність, двох постанов Президії Верховної Ради України: «Про розмінну монету України» від 2 березня 1992 року №2156-XII та «Про затвердження назви і характерних ознак грошової одиниці України» від 10.12.1991 № 1952-XII;

унесення змін до Законів України «Про пенсійне забезпечення», «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки», до статті 249 Податкового кодексу України з метою синхронізації термінології.

Пропонується встановити, що співвідношення між «копійкою» та «шагом» дорівнюватиме 1:1, Національний банк розроблятиме дизайн та визначатиме порядок введення в обіг «шагів», а також порядок і строки вилучення з обігу «копійок».

«Розроблені законопроєкти після узгодження з заінтересованими державними органами Національний банк направить для розгляду та схвалення до Верховної Ради України. У разі ухвалення Верховною Радою України відповідних законів, Національний банк зможе перейти до практичного втілення ініціативи – карбування та введення в обіг українських розмінних монет, номінованих у шагах. Водночас Національний банк не планує спеціально, через зміну назви,вилучати з грошового обігу монети, номіновані в копійках, та обмінювати їх на шаги. Монети «копійка» та «шаг» перебуватимуть в обігу паралельно. Громадянам не потрібно буде вживати додаткових заходів для обміну копійок на шаги. Це дасть можливість уникнути додаткових витрат, пов’язаних з утилізацією копійок та виготовленням шагів для їх заміни», - йдеться у повідомленні.

Історична довідка НБУ: На території України від часів Гетьманщини і до доби Української Революції 1917-1921 років використовувалася дрібна монета «шаг». Так, 1 березня 1918 року Центральна Рада ухвалила закон про гривню як грошову одиницю Української Народної Республіки, який передбачав випуск державних кредитових білетів номіналом 2, 5, 10, 20, 100, 500 і 1000 гривень, а також монет – 1, 2, 5, 20 та 50 шагів. Однак карбування монет не було втілено в життя через економічні та технічні складнощі. Натомість було випущено гроші дрібного номіналу – розмінні марки Державної скарбниці – 10, 20, 30, 40 і 50 шагів. На зворотному боці вони мали напис: «Ходить на рівні з дзвінкою монетою» та перебували в обігу до березня 1919 року, коли були скасовані радянською владою. Із здобуттям Україною незалежності у 1991 році гостро постало питання впровадження власної грошової одиниці. Жваву дискусію викликала потенційна назва для монет – пропонувалися різні назви, зокрема і «шаг» (зразки таких монет навіть були виготовлені Луганським верстатобудівним заводом у 1992 році). Натомість 2 березня 1992 року Постановою Президії Верховної Ради України було затверджено назву «копійка».

Презентаційні матеріали щодо шагів – тут

Як повідомляв Житомир.info, у вересні 2023 року Національний банк продовжив термін обміну монет дрібних номіналів та банкнот гривні старого зразка, введених в обіг до 2003 року, що вилучаються з обігу та перестали бути засобом платежу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: НБУ монета копійка шаг Нацбанк дерусифікація 
Матеріали по темі