Суспільство

В Житомирській області за добу вже фіксують понад півсотні загорянь трави, паліїв штрафи не лякають

9 September 2024, 17:56

У Житомирській області 8 вересня сталось понад пів сотні загорянь в екосистемах. Однією з основних причин пожеж є спалювання сухої трави, залишків рослин.

Про це 9 вересня повідомила пресслужба головного управління ДСНС України в Житомирській області.

«Горіло в усіх районах області, але найбільше у Житомирському. Там минулої доби виникло 32 такі пожежі. Загалом від початку року в області ліквідовано вже понад 2300 пожеж, 1260 з яких – це в екосистемах. Але найстрашніше те, що від самостійного гасіння таких загорянь три особи загинули та дві травмовані», – розповідає пресофіцерка ГУ ДСНС України у Житомирській області Ірина Романюк.

Фахівці екоінспекції розповіли про шкідливість випалювання залишків сухих рослин.

«Під час процесу горіння рослинних залишків виділяються мікрочастинки диму, до складу яких входять: пил, окиси азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук. З сухою травою та опалим листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. Пластик та поліетилен при згоранні виділяють до 70 різноманітних хімічних сполук у повітря, більшість з яких отруйні для людини. Тому випалювання, яке порушує стан навколишнього природного середовища, задає непоправну шкоду для здоров'я населення та винищує зелені насадження», – говорить начальник управління Державної екологічної інспекції Поліського округу Андрій Бенчук.

Інспектори з охорони навколишнього природного середовища регулярно проводять рейди для виявлення паліїв сухої трави.

«Шість протоколів складено за ст. 77-1 КУпАП (випалювання стерні, луків, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя на земельних ділянках сільськогосподарського призначення тощо). Сума накладених штрафів майже 20 тисяч гривень сягнула. З початку року станом на 9 вересня виявлено 68 порушень вимог пожежної безпеки (на кінець липня було 63 порушення – ред.). На порушників правоохоронного законодавства складено 62 протоколи за статтею 77 КУпАП – це порушення вимог пожежної безпеки в лісах України. Накладено адміністративні стягнення у вигляді штрафу на загальну суму майже 98 тисяч гривень», – каже начальник управління Державної екологічної інспекції Поліського округу Андрій Бенчук.

За словами начальника управління екоінспекції, найбільше випадків випалювання сухих рослин відбувається восени. Порушників очікують штрафи.

Фахівці екоінспекції закликають замість спалювання сухостою робити компостні ями.

Нагадаємо, зранку 9 вересня житомиряни скаржились на сильний сморід та задимленість у районі Музикалки, Корбутівки та у середмісті.

Як повідомляв Житомир.info, за добу 6 вересня 2024 року вогнеборці Житомирської області ліквідували 31 загоряння сухої рослинності на загальній площі майже 34 гектари, 7 вересня в області виникли 39 пожеж в екосистемах, вогнем пройдено понад 27 га.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пожежа екоінспекція суха трава сухостій ДСНС палій штраф 
Матеріали по темі