Місто

Екологи нарахували понад пів мільйона гривень збитків від загибелі риби в річці у житомирському гідропарку

12 September 2024, 10:52

Масова загибель риби в Житомирі призвела до збитків на суму понад пів мільйона гривень.

Про це 12 вересня Житомир.info розповіли в Державній екологічній інспекції Поліського округу.

«Фахівці Державної екологічної інспекції Поліського округу провели розрахунок матеріальних збитків, завданих рибному господарству внаслідок масової загибелі водних біоресурсів у річці Тетерів (пров. Гуйвинський, м. Житомир), повідомлення про яке надійшло від Житомирського рибоохоронного патруля 6 вересня 2024 року», - йдеться в повідомленні.

Згідно з результатами лабораторних досліджень проб води, відібраних з річки Тетерів, встановлено, що якість води не відповідає нормативам. Зокрема, зафіксовано перевищення гранично допустимих концентрацій таких показників: заліза – в 1,6 раза, хімічного споживання кисню (ХСК) – в 1,9 раза, біологічного споживання кисню (БСК-5) – у 2,3 раза. Крім того, концентрація розчиненого кисню склала 2,99 мг/дм³, що є значно нижчим за встановлену норму (не менше 4 мг/дм³).

Відтак державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу разом з представниками Житомирського рибоохоронного патруля при обстеженні виявили загибель загалом близько 1400 екземплярів водних біоресурсів (окунь, карась сріблястий, плітка, судак, лящ, йорж звичайний, рак).

«За розрахунками інспекторів, рибному господарству завдавано збитків (прямі й від втрати потомства) у розмірі 549 471, 25 грн. Оскільки Інспекція не є органом дізнання, державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища не уповноважені законом проводити досудове розслідування, діяльність з встановлення осіб, причетних до порушення природоохоронного законодавства, повинні здійснювати відповідні органи. З огляду на зазначене, матеріали для вжиття заходів реагування в межах повноважень щодо встановлення винних осіб та притягнення їх до відповідальності за вказаним фактом готуються для передачі до Головного Управління національної поліції в Житомирській області», - зазначає заступник начальника Державної екологічної інспекції Поліського округу Сергій Малярчук.

Нагадаємо, 6 вересня у річці Тетерів на території житомирського гідропарку виявили загибель риби. Екологи відібрали проби води з водойми.

Як повідомляв Житомир.info, 18 липня 2024 року у річці Синявка, біля села Немирівка Коростенського району, екоінспекція зафіксувала факт масового мору риби — загинули понад 2500 риб. Збитки, завдані рибному господарству внаслідок загибелі риби, становлять майже 611 тисяч гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: еколог риба мор риби гідропарк збитки Тетерів річка Малярчук  
Матеріали по темі