Економіка

У Житомирській обласній службі зайнятості зареєстровані майже 700 людей з інвалідністю, вакансій для них у шість разів менше

23 September 2024, 17:57

На 20 вересня у Житомирській обласній службі зайнятості зареєстровано близько 700 людей з інвалідністю і 114 вакансій для них.

Про це повідомляє Житомирський обласний центр зайнятості.

«Понад 70 підприємств, установ, організацій та ФОПів пропонують роботу інженерам, лікарям, бухгалтерам, водіям, електрикам, кухарям, менеджерам, продавцям, електрогазозварникам, верстатникам, медсестрам, слюсарям, перекладачу, охоронникам, підсобним робітникам та ін. Заробітна плата у більшості вакансій варіюється від 8000 до 15000 грн, є кілька пропозицій із заробітком до 35000 грн (водії вантажних авто, механік, завідувач складу, електрогазозварник)», - йдеться у повідомленні.

Труднощі з працевлаштуванням людей з інвалідністю, окрім загальноприйнятих, обумовлені наявністю додаткових чинників: відсутність обґрунтованих рекомендацій МСЕК щодо підходящої для них роботи, незабезпечення спеціальних умов для роботи (пропонуються звичайні вакантні місця на виробництві), непристосованість транспорту до перевезення людей з руховими порушеннями і просто небажання роботодавців брати таких працівників.

«Що характерно, знані й авторитетні підприємства нашої області дуже відповідально ставляться до забезпечення роботою земляків, які мають проблеми зі здоров’ям. Житомирський маслозавод, зокрема, цього року надав робочі місця вже шістьом таким працівникам. З початку 2024 року службі зайнятості вдалося працевлаштувати 323 жителів області, які мали фізичні чи ментальні порушення», - інформує центр зайнятості.

Також понад 300 людей з інвалідністю скористалися й іншими доступними можливостями: 77 людей проходили професійне навчання, 11 отримали ваучер для здобуття затребуваних на ринку праці компетенцій, 232 людини брали участь в оплачуваних суспільно корисних та громадських роботах.

Для ширшого залучення людей з інвалідністю у суспільне життя служба зайнятості заохочує роботодавців створювати й облаштовувати інклюзивні робочі з подальшою компенсацією їхніх витрат зі страхового фонду. Відповідна державна програма передбачає відшкодування роботодавцю вартості придбаного обладнання, меблів чи допоміжних засобів для працевлаштованих людей з інвалідністю І і ІІ групи на суму від 71 до 106 тисяч гривень (детальніше тут).

Також людям з інвалідністю пропонуємо мікрогранти https://diia.gov.ua/services/grant-na-vlasnu-spravu і гранти https://is.gd/cDep9o на відкриття, відновлення чи масштабування бізнесу, професійне навчання на безоплатній основі під замовлення роботодавців або ж з допомогою ваучера у закладах освіти https://is.gd/dKeSYx.

Маєте запитання щодо діяльності служби зайнятості на Житомирщині – телефонуйте на «гарячі» лінії: 0-800-600-348 і 063-214-41-75 (режим роботи - з 08:30 до 17:15) або пишіть у телеграм-чат обласної служби зайнятості https://t.me/DCZ_Zhytomyr

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській області від початку 2024 року і до середини липня 11 роботодавців отримали компенсації за облаштування робочих місць для працівників з інвалідністю.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЦЗ центр зайнятості робота інвалідність вакансія 
Матеріали по темі