Місто

У всесвітній місяць боротьби з раком молочної залози у Житомирі відбудеться благодійний «Забіг турботи»

2 October 2024, 14:34

У Житомирі 5 жовтня відбудеться благодійний захід «Забіг турботи». Відповідний проєкт рішення підтримали 2 жовтня під час засідання міськвиконкому.

Захід організовують задля підтримки жінок із раком молочної залози.

«Відколи у Житомирі розпочали роботу мамографа, за рік провели скринінгові дослідження без скарг пацієнтів, а саме серед освітян та медичних працівників, то 5% було виявлено підозру на рак молочної залози. Ми можемо багато говорити про те, що 60%, 70% – і все інше, але для кожної родини одне захворювання – це 100%», – розповідає заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова.

«Захід складається з двох частин: біг, щоб привернути увагу до цієї проблеми та дискусії, майстер-класи за участю представників медичних закладів, Житомирського медичного інституту», – каже заступник начальника управління у справах сім'ї, молоді та спорту Віктор Малюта.

Для проведення заходу перекриватимуть частину вулиць. Кошти на організацію забігу виділили з міського бюджету.

«Забіг відбудеться вже по відпрацьованому маршруту, який мало потребує перекриття руху. Це Новий бульвар, Старий бульвар, до пішохідного мосту Шодуарівського парку і зворотно. Це дистанція менш як 2 км, десь 1800 метрів орієнтовно, і всім під силу подолати цю дистанцію. Мінімальне фінансування, тому що забіг благодійний, але ми підтримуємо саме друк у поліграфії: друк банера, номерні знаки для учасників забігу. Орієнтовно 21 тис. грн у нас йде на організацію даного заходу», – говорить заступник начальника управління у справах сім'ї, молоді та спорту Віктор Малюта.

Саме жовтень вважається всесвітнім місяцем боротьби з раком молочної залози.

«Дуже важливим є підняти ці питання, саме боротьби з раком молочної залози та превенції, тобто попередження, що жінки мають себе періодично досліджувати, звертати на себе увагу, не забувати. Особливо в часи нашої війни, тому що зараз жінки, на жаль, більшість про себе забули. Особисто я зіткнулася з цією темою дуже близько, тому що моя бабуся померла від раку молочної залози, їй було 52 роки. В мене є генетична схильність, і я розумію, що я сама маю постійно перевірятися. Раз в рік я роблю УЗД молочних залоз і перевіряюся, тому що, на жаль, така генетика», – зазначає ініціаторка заходу, голова ГО «Тигр спорт» Людмила Мартинюк.

Учасників заходу просять одягнутися за дрес-кодом, а саме щось рожевого або білого кольору.

«Саме в питанні боротьби з раком молочної залози використовується ось така символіка. Вона є рожевого кольору, тому ми акцентуємо на цьому», – ділиться ініціаторка заходу, голова ГО «Тигр спорт» Людмила Мартинюк.

За кошти, які вдасться зібрати під час заходу, планують придбати пістолет для біопсії для міського мамологічного центру лікарні №1.

Зареєструватись для участі у благодійному забігу можна за онлайн формою.

Нагадаємо, 30 вересня 2024 року пресслужба Житомирської міської ради повідомила, що 5 жовтня у Житомирі відбудеться благодійний захід «Забіг турботи». Зробити благодійний внесок можна як під час онлайн-реєстрації, так і безпосередньо на місці проведення заходу.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці жовтня 2023 року у закладах Житомира з’явилися плакати з QR-кодами і відповідями на запитання про причини раку молочної залози.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: забіг Місюрова рак рак молочної залози онкологія Малюта перекриття вулиць Мартинюк  
Матеріали по темі