Місто

Екологи разом з омбудсменом перевіряють чи мають житомиряни доступ до чистої та безпечної води

10 October 2024, 10:22

Екоінспекція спільно з Представництвом Уповноваженого Верховної Ради України в області перевіряє стан дотримання права жителів Житомирської громади на доступ до чистої та безпечної води.

Про це повідомила пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу.

«9 жовтня 2024 року фахівці Відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції Поліського округу спільно з представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Юрієм Погодицьким, а також представниками комунального підприємства «Житомирводоканал» Житомирської міської ради провели забір проб зворотних вод з усіх точок скиду КП «Житомирводоканал» ЖМР та в контрольних створах річок Тетерів і Кам’янка, як вище, так і нижче випусків цих вод», - йдеться в повідомленні.

Відповідно до положень статті 101 Конституції України та статті 1 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», Уповноважений здійснює парламентський контроль за дотриманням конституційних прав людини і громадянина. Одним із таких прав є право на безпечне для життя і здоров’я довкілля.

З огляду на це, на даний час здійснюється моніторинг стану дотримання права громадян на доступ до чистої та безпечної води в умовах воєнного стану.

Особлива увага при цьому приділяється діяльності комунального підприємства «Житомирводоканал», яке забезпечує водопостачання Житомирської громади.

«Ми вітаємо співпрацю з Представництвом Уповноваженого Верховної Ради України у Житомирській області. Адже нові можливості, аби нарешті змінити на краще ситуацію з забезпеченням жителів міста Житомир якісною питною водою, — розповідає начальник ДЕІ Поліського округу Євгеній Медведовський. - Співробітники Державної екологічної інспекції Поліського округу проводитимуть лабораторні дослідження води, яка скидається після промивки фільтрів, після обробки на очисних спорудах та вод, що скидаються в річку Кам’янка підприємством «Житомирводоканал». Їх результати буде надіслано Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.»

Нагадаємо, у Житомирі 1 вересня відкрилася громадська приймальня представника уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, який вже понад місяць працює на Житомирщині. 15 серпня у Житомирі омбудсман України зустрівся з рідними військовополонених та представив нового регіонального уповноваженого області.

Як повідомляв Житомир.info, 7 жовтня 2024 року екологи підтвердили забруднення річки Тетерів на околиці Житомира.

1 серпня 2024 року пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу інформувала про те, що екологи відібрали проби з річки Тетерів біля околиць с. Слобода-Селець, де помітили скид стічних вод з різким запахом. 7 серпня екологи підтвердили факт забруднення річки. Тоді зафіксували високі концентрації: по азоту амонійному - 92 мг/л; фосфати-45 мг/л;ХСК (Хімічне споживання кисню)- 841 мг/л;Бск5 (Біохімічне споживання кисню) - 210 мг/л, завислі речовини - 56 мг/л, що характерно для фекальних стоків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: еколог вода ДЕІ проба води омбудмен Погодицький Медведовський  
Матеріали по темі