19 April 2024, 09:30 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Громадсько-державне управління освітою в Черняхівському районі

Як нещодавно повідомив інтернет ресурс «Моя Черняхівщина». Мною було проведено роботу з експериментальної перевірки та практичного  впровадження елементів авторської моделі громадсько-державного управління загальною середньою освітою, яка відповідно знайшла своє відображення в написаній дипломній магістерській роботі «Формування громадсько-державного управління освітою в умовах району».

Враховуючи те, що в країні здійснюється реформа з децентралізації місцевого самоврядування, одним із найважливіших завдань для вже існуючих та майбутніх об’єднаних територіальних громад є створення системи управління загальною середньою освітою. Органи місцевого самоврядування мають стати більш самодостатніми, але серйозним викликом є їхня інституційна слабкість та відсутність відповідних механізмів. Тому дослідження ставить на меті теоретично обґрунтувати та довести перспективність розвитку системи громадсько-державного управління загальною середньою освітою на районному рівні, що є сьогодні доречним і важливим.

Попередні практичні результати роботи депутата із впровадження елементів ГДУ ЗСО в районі були надіслані до громадської ради при райдержадміністрації у вигляді пропозицій до формування її річного плану роботи ще в лютому місяці цього року.

У роботі значну увагу  зосереджено і на розвитку освітніх округів у Черняхівському районі. Результати дослідження можуть бути використані відділом освіти райдержадміністрації, органами місцевого самоврядування, керівниками ЗНЗ у практичній роботі під час змін в управлінні освітою в умовах децентралізації влади.

(Джерело:  http://chernyakhiv.org.ua/новини/udoskonalennya-systemy-upravlinnya-osvitoyu-v-chernyahivskomu-rajoni/ )