19 March 2024, 05:25 Житомир: °C
Анастасія Нікітіна
Лікар, гінеколог-репродуктолог, лікар УЗД діагностики, медичний директор клініки сучасних репродуктивних технологій IVMED (АЙВІМЕД), м. Житомир https://ivmed.clinic/

ЗАГРОЗИ ВАШОЇ ВАГІТНОСТІ ПОТРІБНО ЗНАТИ В «ОБЛИЧЧЯ»

 Тільки 30% всіх вагітностей закінчується народженням живої дитини, щасливою випискою з пологового будинку і насолдження батьківством. Переважна більшість з 70% втрат припадає на перший триместр вагітності - це завмирання вагітності, викидні і загрози переривання вагітності. Причин може бути безліч - наприклад, генетична патологія ембріона, коли на початковому етапі щось пішло не так і організм методом природного відбору «відсіває» неповноцінні ембріони. Друга найпоширеніша причина - інфекційні захворювання. Це інфекції, які передаються статевим шляхом, TORCH-інфекції (токсоплазмоз, цитомегаловірус, герпес, червониця, хламідіоз), а також вірусні інфекції - ГРВІ, парагрип і аденовірус тощо…

Ще один фактор, який може стати причиною самовільного викидня - прийом медикаментів. Якщо ви плануєте вагітність, прийом будь-яких ліків варто припинити вживати завчасно або узгодити це з лікарем, у якого ви спостерігаєтесь. Якщо ви приймали ліки вже будучі вагітною, вам варто розповісти про це лікарю в деталях.

Також причиною невиношування у першому триместрі може стати гормональний фактор, недостатність лютеїнової (другої) фази менструального циклу. Кожне з цих ускладнень має свої стратегії подальшого ведення вагітності. Зберігання чи не зберігання, медикаментозної підтримки чи лікування. Для того, щоб прийняти правильне стратегічне рішення і обрати вірну тактику ведення вагітності, найперше, що має зробити жінка - це власне прийти до свого лікаря-гінеколога.
Я про це кажу увесь час - у кожній своїй статті, кожній темі.

Клінічно з настанням вагітності у жінки можуть виникати запаморочення, нудота, часом блювота, зміна тиску (зазвичай його зниження), часті зміни емоційного стану, зміна смакових уподобань, підвищена чутливість до запахів, підвищена чутливість молочних залоз та інші. Це все прояви настання вагітності. Так працюють гормони, які «відповідають» за вагітність. Як з цим бути і як це лікувати, найкраще пояснить лікар індивідуально.

Найкраще, що жінка може зробити у цих ситуаціях - чим швидше звернутися до лікаря.

 У другому та третьому триместрі жінку також чекають різноманітні ускладнення - набряки, підвищення артеріального тиску, гестаційний цукровий діабет, проблеми з нирками (пієлонефрит вагітних), пізній токсикоз, анемія. Ці всі прояви пов’язані з тими змінами та посиленням навантаження на організм вагітної жінки.  

Особливо важливо якісне спостереження вагітності у жіночій консультації у свого акушер-гінеколога. Та разом з тим, не слід забувати і про правильне харчування, прогулянки на свіжому повітрі, заняття фізичними вправами. Зокрема, є спеціальна йога для вагітних, яка допомагає зменшити навантаження на хребет, суглоби, допоможе підготуватися до майбутніх пологів, зняти емоційну напругу.

Не варто вживати при вагітності медикаменти, навіть якщо вони і безпечні для вагітних на перший погляд.

Хочу нагадати «дзвіночки», на які потрібно реагувати негайно, звертаючись до лікаря у будь-якому триместрі вагітності. Це:

-  Кровотеча з піхви,

-   Зміна характеру рухів плода,

-  Сильний головний біль,

-  Затьмарення зору,

-  Лихоманка, озноб, підвищена температура тіла,

-  Біль при сечовиділенні,

-  Регулярні скорочення матки,

-   Раптові набряки, особливо рук і обличчя,

-   Нудота, блювання, пронос,

-  Підтікання або відходження навколоплідних вод.

Якщо ви запідозрили один із перелічених вище станів, НЕГАЙНО звертайтеся по допомогу до лікаря.