19 March 2024, 11:36 Житомир: °C
Анастасія Нікітіна
Лікар, гінеколог-репродуктолог, лікар УЗД діагностики, медичний директор клініки сучасних репродуктивних технологій IVMED (АЙВІМЕД), м. Житомир https://ivmed.clinic/

ЛІКУВАННЯ НЕПРОХІДНОСТІ МАТКОВИХ ТРУБ: МЕТОДИ, ДОЦІЛЬНІСТЬ, РІШЕННЯ

 Всі у нас звикли до слова «безпліддя», але мало хто насправді виявляє причину, марно лікуючись роками та витрачаючи шалені суми на те, що не дає жодного результату. 

Одним із найбільш поширених факторів жіночого безпліддя є трубний фактор. Хочу детальніше на цьому зупинитись та пояснити що це таке, чи варто воно лікування та які методи діагностики саме трубного безпліддя.

Труби всього дві – ліва і права. У нормі вони повинні бути прохідні і здатні «провести» запліднену яйцеклітину у порожнину матки. Мені подобається наступне образне порівняння: на руці 5 пальців і якщо болить чи хворіє один, наприклад, навіть не дуже «потрібний» мізинець, то рука не зможе повноцінно функціонувати – писати, вітатись, готувати… Так от у матки всього 2 труби, а не 5. Розумієте, до чого я?

Які варіанти можливі:

Варіант №1. Одна труба відсутня або непрохідна. Вагітність можлива, але шанси значно зменшуються. Якщо вагітність не наступає протягом року – необхідно звернутися до репродуктолога.

Варіант №2. Відсутність обох маткових труб. Вагітність можлива тільки за методом ЕКЗ. І чим раніше, тим краще, адже операції на органах малого тазу і навіть апендектомія негативно впливають на яєчники.

Варіант №3. Маткові труби погано або умовно прохідні. Вірогідність вагітності є, але шанси невисокі. А от вірогідність позаматкової вагітності дуже висока. Тому що функція маткової труби – це проведення заплідненої яйцеклітини до матки. А коли вона умовно прохідна, то вона може «заплутатися» і не довести запліднену яйцеклітину до кінцевої точки – в порожнину матки. Таким чином запліднена яйцеклітина залишається у трубі. Як результат – позаматкова вагітність і операція. Якщо при умовно прохідних трубах вагітність не настає протягом року – потрібно звернутися до репродуктолога. Тому що умовно непрохідні труби можуть виявитися взагалі непрохідними.

Як з’ясувати чи є трубний фактор безпліддя?

Є декілька способів, один із них – найсучасніший – це діагностична гістероскопія. Суть методу полягає у тому, що у порожнину матки вводиться зонд, шириною 4-5 мм, на кінці якого розташована відеокамера. Хірург виводить на монітор зображення. Пацієнт при цьому при свідомості, бачить все, що робить лікар. Це не боляче і не страшно. Хірург завдяки камері дивиться не тільки вхід у маткові труби, перевіряючи їх прохідність, але й порожнину матки. При цьому методі добре видно поліпи і спайки, інші патології порожнини матки. На аналіз гістологам береться з декількох місць ендометрій. Зазвичай, хронічний ендометрит (запалення внутрішньої оболонки матки) не турбує і не болить, але виявити його можна, якщо взяти тканини ендометрію на аналізи і роздивитися під мікроскопом та за допомогою спеціального профарбовування. Гістероскопія дозволяє одразу відсікати спайки, видаляти поліпи та інші необхідні маніпуляції. Цей метод дозволяє перевірити і труби, і порожнину матки - «будиночок», у якому 9 місяців житиме дитина.

Є ще метросальпингографія. Це перевірка прохідності маткових труб за допомогою рентгену. На відміну від гістероскопії ця процедура не дає повну картину, не завжди точну і часом складно її інтерпретувати, особливо, коли якість знімків бажає кращого. І цей спосіб не включає огляд порожнини матки, що не менш важливо. У моїй практиці були такі випадки, що після цієї процедури, яка показувала хороші результати, роблячи гістероскопію, ми виявляли «маточний» фактор. Варто також зазначити, що ця процедура дуже болюча. Особисто я не знаю жінку, яка б погодилася пройти її повторно.

Третій спосіб визначити прохідність труб під УЗ-контролем. Він теж не інформативний і не виключає маточний фактор. І не користується популярністю лікарів не тільки в Україні, але й у світі.

Існує 4 методи відновлення прохідності маткових труб: лапароскопія, фертилоскопія, реканалізація маткових труб та гідротубація. Якщо після проходження цих методів протягом року ви не завагітніли, то варто звернутися до методу ЕКЗ, тому що навіть якщо були спайки і їх роз’єднали, то існує велика вірогідність їх повторного утворення.

Яким би методом не проводилося відновлення прохідності маткових труб, ефект нетривалий та існує велика ймовірність рецидиву. Крім того, це зовсім не означає, що маткова труба буде функціонувати як належить. Інакше кажучи, якщо труба пропускає рідину, це зовсім не означає, що вона може пропустити запліднену яйцеклітину в порожнину матки. Тому існує ряд пояснень – при «пробиванні» труби порушується перистальтика та функціонування війок епітелію, які відповідають за «проштовхування» яйцеклітини по трубі. Це може призвести до позаматкової вагітності.

Як визначити, що робити з трубами?

Велике значення має вік жінки. Якщо ви молода і крім проблеми прохідності маткових труб у вас немає інших проблем з репродуктивним здоров’ям, то можна спробувати методи по відновленню прохідності і намагатися протягом року завагітніти. Якщо вам за 30, то не витрачайте час та гроші, а звертайтеся до репродуктолога.

Бувають і такі випадки, коли після запліднення методом ЕКЗ, друга вагітність настає природнім шляхом. Це пов’язано з тим, що під час вагітності матка збільшується у розмірах і спайки можуть самостійно розділитися, що призведе до відновлення прохідності маткових труб.

Якщо вам за 35, то при непрохідності маткових труб репродуктологи радять не витрачати час та спробувати ЕКЗ, адже з часом якість клітин погіршується, а ризик генетичних відхилень у дитини збільшується. Тому, витрачати час на відновлення прохідності маткових труб не доцільно. Час у цьому випадку не на нашому боці.