19 March 2024, 12:12 Житомир: °C
Анастасія Нікітіна
Лікар, гінеколог-репродуктолог, лікар УЗД діагностики, медичний директор клініки сучасних репродуктивних технологій IVMED (АЙВІМЕД), м. Житомир https://ivmed.clinic/

ЛІКИ ПРИ ВАГІТНОСТІ: ПИТИ ЧИ НЕ ПИТИ?

Як я неодноразово писала, говорила і продовжую говорити своїм пацієнткам, вагітність - не хвороба, тому і «лікувати» її не потрібно. Незалежно від того, як наступила вагітність - це цілком природний процес для жіночого організму.

Факт незаперечний - вагітність і ліки несумісні. Виняток лише становлять хронічні хвороби жінки, які вимагають постійної медикаментозної підтримки. Але навіть в таких випадках, перед тим, як тягнутися за таблеткою, необхідна обов'язкова консультація і призначення лікаря. Але це конкретні окремі випадки, які залежать від характеру і складності хвороби жінки. І повинні розбиратися в кожному окремому випадку індивідуально. У даній статті ми поговоримо про ліки і вагітності здорових жінок.

Запам'ятайте, любі мої, абсолютно нешкідливим буває тільки перекис водню! Всі інші медикаменти і лікарські препарати, навіть трави можуть загрожувати здоров'ю майбутньої дитини.

Отже, найперше і найголовніше правило вагітності ви повинні засвоїти раз і назавжди: перш, ніж випити таблетку, порошок або сироп, проконсультуйтеся зі своїм лікарем.

Друге, що ви повинні знати, це те, що під час вагітності організм жінки повністю перебудовується - печінка і нирки, відповідальні за переробку і виведення медикаментів, починають працювати по-іншому, в результаті чутливість до ліків збільшується, і у жінки може початися алергія.

По-третє, ліки особливо небезпечні на початку вагітності. До 8 тижнів закладаються основні системи і органи майбутньої дитини, а деякі речовини і препарати можуть спровокувати вади та відхилення у розвитку. Більш того, ембріон не в змозі сам себе захистити: його «очисні» системи (печінка, нирки) ще не готові до цього. Тільки після 16 тижня вагітності плацента може взяти на себе функції захисного бар'єру і «відфільтрувати» деякі шкідливі речовини.

Четверте правило говорить - ніякого самолікування і антибіотиків! Навіть народні засоби не завжди допустимі для крихітної істоти. А антибіотики можуть спровокувати у малюка в майбутньому карієс, глухоту, проблеми з кровоносною системою, порушення в нирках і печінці.

Але що робити, якщо виникають симптоми, які не проходять самі по собі?

За моїми особистими спостереженнями, на початку вагітності дуже часто жінки хворіють на ГРВІ. Організм концентрується на вагітності і «втрачає пильність», пропускаючи віруси в організм. Відповідно до новітніх досліджень і базі доказової медицини, звичайній людині всякі противірусні препарати і ліки не допомагають одужати, навпаки, іноді провокують розвиток «сплячих» хронічних захворювань.

Постільний (домашній) режим і рясне пиття допомагають імунітету самостійно впоратися з хворобою і вивести токсини. При грипі стратегію лікування повинен призначати лікар.

Однак, ГРВІ, як і інші «неприємності» вагітних (печія, труднощі в роботі кишківника, мігрені і головні болі, стрес) можливо і потрібно попереджувати.

Для цього можна використовувати оксолінову мазь, користуючись нею перед виходом в громадські або багатолюдні місця. Так само прийом полівітамінів для вагітних допоможе підвищити імунітет.

Адже відомо, що профілактика - це найкращий спосіб лікування. Саме тому я призначаю своїм пацієнткам так багато аналізів, адже під час вагітності ризик загострення хронічних хвороб значно зростає.

Щоб підвести підсумки, нагадаю ще раз про правила безпеки під час вагітності:

Ніколи не приймайте ліки без рекомендації лікаря, навіть якщо вони дуже виручали вас до вагітності.

Не перевищуйте призначеного лікарем дозування. Якщо вам не стає краще, зверніться до фахівця.

Попереджайте лікарів, до яких ви звертаєтеся, про те, що ви вагітні (або про те, що ви хочете завагітніти). Особливо важливо робити це на перших порах, коли нічого ще не видно.

Спробуйте змінити спосіб життя, аби обходитися без ліків: не нервуйте, щоб не боліла голова; їжте легку їжу, щоб уникнути печії.

Перш ніж прийняти ліки при вагітності, подумайте, чи не можна обійтися без них.

Щасливої і легкої вам вагітності!