18 April 2024, 06:58 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історичний календар Черняхівщини 1 – 18 серпня

(Джерела дослідив та систематизував історик-краєзнавець Юрій Малашевич)

У серпні 1944 року в Черняхівському районі спостерігався надзвичайно низький рівень збирання врожаю, що негативно відбивалося на ході хлібозаготівлі та здачі зерна державі. Керівництво району в особі секретаря РК КП(б)У тов. Панькова, голови виконкому районної ради депутатів трудящих Слобожана звертало особливу увагу на величезні втрати хліба на полях, про що йшлося в постанові виконкому районної ради депутатів трудящих і РК КП(б)У від 26 липня 1944 р. «Про недоліки в ході збирання врожаю в колгоспах».

image4

Першого серпня 1944 р.- Г. Ланг, в’язальниця снопів артілі ім. Комінтерну, домоглася рекордного виробітку. За день вона нав’язує 1200 снопів. Змагаючись між собою, жінки – колгоспниці у той час показували відмінні результати роботи, зокрема від Г. Ланг не відставали колгоспниці Х. Шима, Г. Долак, А. Супрунчук, П. Осадчук, М. Левчекно, Г. Ціль.

Першого серпня 1951 р. – до районного центру на гастролі прибув Орловський драматичний театр ім. Тургенєва. Театр поставив жителям району п’єсу Шекспіра «Укрощение строптивой».

Другого серпня 1951 р. – 4 дівчат, членів забрідської ланки артілі ім. Молотова О. Малинівська, Л. Зелінська Г. Сушицька, А. Крижанівська пов’язали за день 17 237 снопів пшениці, чим перерили свій попередній результат від 22 липня – 10 080 – і встановили на той час районний рекорд.

Третього серпня 1890 р. – М. Дашкевич затверджений на посаді ординарного професора Київського університету.

Дашкевич_Микола_Павлович

Третього серпня 1944 р. – колгоспники артілі ім. 5-річчя Жовтня (с. Ксаверівка) Я. Ярига, Турганова, Сидорчук та інші здали в колгосп своїх телят. На фермі цього господарства відгодовувалось тоді 75 голів молодняку.

kachkarivka_10b

Четвертого серпня 1955 р. – у виданні «Український Прометей» опубліковано працю Ю. Мовчана «Мир і питання поневолених народів»

П’ятого серпня 1649 р. – Ю. Немирич, який на той час перебував на службі в польського короля і мав чин генерального полковника посполитого рушіння Київського і Волинського воєводств, прибуває до польського військового табору під Зборовом, щоб взяти участь в битві на боці шляхти і короля Речі Посполитої.

Herb Klamry.PNG

Шостого серпня 1963 р. – агіткультбригада Черняхівського будинку культури дала концерт хліборобам федорівської артілі імені Каліна. В заході взяли активну участь: В. Капустін, В. Ваховська, Л. Сапожнікова, П. Коночук, Н. Вознюк, О. Павліченко, В. Ананьєва, Л. Іваницька та ін..

Сьомого серпня 1962 р. – передовиками районуну стали: Супруненко М.М., Яремчук М. О., Поліванчук Г.Д. – радгосп «Україна», Юхимчук М.М. та Козлюк Н.М. – колгосп імені Леніна (с. Троковичі).

Восьмого серпня 1919 р. – вбито Дмитра Соколовського – одного з братів Соколовських – керівників антибільшовицького повстання селян в с. Горбулеві. 11 серпня його поховано в с. Корчівка.

DSC07553

Дев’ятого серпня 1928 р. – до числа засновників Новопільської сільськогосподарської артілі «Назаможник» долучився П. М. Бойко.

Дев’ятого серпня 1944 р. – постановою виконкому Черняхівської районної ради депутатів трудящих та районного комітету КП(б)У було зобов’язано всіх трудящих району взяти участь в проведенні недільника по збиранню врожаю на полях. Зокрема голові Черняхівської міської ради т. Букаті було доручено організувати все населення райцентру на черговий недільник. Це є прямим свідченням того, що тоді працівники нашого району трудилися майже без вихідних (джерело – газета «Колгоспник Черняхівщини» № 34– 10 серпня 1944р.).

gaz-93

Десятого серпня 1952 р. – в Черняхові було ліквідовано районне підприємство райзаготконтору «Птахпром».

Десятого серпня 1988 р. – Черняхівська шляхобудівельна дільниця (начальник – Л.П. Прищепов) за підсумками змагання стала переможцем серед споріднених організацій області.

10, 17, 24 серпня 1958 року – в районі організовано комсомольські недільники із заготівлі кормів. Лише 10 серпня в сільгосппідприємствах району заготовили близько 100 тонн силосу в кожному. А 17 серпня молодь новосілківської артілі ім. Тельмана скосила 15 га картоплища та заклала 150 тонн силосу.

Одинадцятого серпня 1954 р. – дві національні сільські ради с Андріївки (Андрієво–німецька та Андрієво–українська) об’єдналися в єдину Андріївську сільську раду. Аналогічний процес відбувся в с. Високому, коли Високо – Чеська та власне Високівська об’єдналися в єдину сільську раду, куди було долучено с. Осники. Село Щербини було об’єднано з Вільською сільською радою. Тобто ліквідовано Андріївську, Високівську, Вишпільську, Головинську, Іванківську та Щербинську сільські ради.

Ймовірно, в серпні в одній із сутичок, що точилися між повстанцями й силами Виговського, загинув Ю. Немирич. Точніше місце його смерті окреслюють на полі між Кобижчею і Свидовцем (тепер Бобровицького р-ну на Чернігівщині). За іншою версією, це сталося під с. Веприком, поблизу Гадяча. Серед польської шляхти кружляли поголоски, що йому було завдано понад 70 поранень і що нападники, знявши з убитого одяг, загорнули тіло в мішковину і вкинули до болота. У серпні 1919 р. війська УНР під командуванням С. Петлюри визволили Черняхів від більшовиків.

Дванадцяте серпня 1923 р. – відбулась одна з найнахабніших акцій більшовиків у районі по «соціалістичній перебудові на селі в в 20-тих роках минулого століття»: активістами Комітету незаможних селян (КНС) с. Андріївка було прийнято рішення про експропріацію майна місцевих «куркулів» для побудови хати – читальні та прокатної станції. Насправді було здійснено пограбування господарчих будівель та сільгоспінвенаря у господарників. У 48 господарств насильницьким методом вилучено по одному хліву, клуні, хаті, молотарні, борні, соломорізці, млинку, віялці, жатці, сепаратору, плугу, возу тощо.

image

Дванадцяте серпня 1988 р. – колектив черняхівської філії «Полісянки» визнано переможцем соціалістичного змагання серед підприємств області та відзначено грошовою премією у 615 карбованців.

Дванадцяте серпня 1993 р. – відбулося районне спортивне свято до Дня фізкультурника та Дня будівельника, під час якого багаторазовий чемпіон з шахової композиції Микола Кондратюк в одночасній грі на 15 дошках програв лише В. Малашевичу з Черняхова.

Ігор

Тринадцяте серпня 1946 р. – с. Андрієво-німецьке було перейменовано в с.Андріївка.

Чотирнадцяте серпня 1954 р. – в артілях ім. Маленкова, (с. Крученець), ім. Молотова , (с. Забріддя), ім. 19 партз’їзду, (с. Ксаверівка) за успішно проведену здачу м’яса державі отримали нові автомашини ГАЗ-51.

Чотирнадцяте серпня 1950 р. – на головинському сортоообмінному пункті «Головинсортзерно» колгоспи та артілі району розпочали сортообмін насінневої пшениці. З метою поліпшення врожайності ланів господарства Черняхівщини в достатніх об’ємах придбали новий високоврожайний сорт пшениці «Лютесценс – 9» .

П'ятнадцятого серпня1925 – у с. Жадьки (Черняхівський район) народився Микитюк Олексій Олександрович (помер 11.10.2006) – військовик, орденоносець, учасник бойових дій Другої світової війни. За мужність та відвагу нагороджений орденом Слави III ступеня, медалями «За відвагу», «За взяття Відня». Працював у Новоборівському АТП-11841. Тривалий час очолював Новоборівську селищну раду ветеранів. Похований у селищі Нова Борова.

a664c6b5a8f70cc48068eb383325768a.jpg

П’ятнадцяте серпня 1950 р. – в районі широко розгорнулося соціалістичне змагання за дочасне виконання плану будівництва тваринницьких приміщень. Першість здобула будівельна бригада Бондарчука із зороківської артілі ім. Сталіна. Вона достроково завершила будівництво курятника на 860 курей і закінчила будівництво двох корівників на 152 голів худоби.

Шістнадцяте серпня 1649 р. – Ю. Немирич разом із польським королем Я. ІІ Казимиром бере участь в Зборівських переговорах та укладанні Зборівського договору з Богданом Хмельницьким на боці Речі Посполитої. Ю. Немирич у результаті поразки поляків втрачає посаду Київського підкоморія (судді), а Київське воєводство як відомо переходить під контроль Хмельницького.

Шістнадцяте серпня 1852 р. – в Бежеві народився М. Дашкевич – доктор історичних наук, професор загальної історії літератури, дійсний член Петербурзької Академії Наук (джерело: Чуткий. А. Микола Дашкевич (1858 – 1908) / А. Чуткий. К.: «Темпора», 2008. – 528 с.).

Сімнадцяте серпня 1607 р. – до Люблінського трибуналу знову надійшла справа про поділ маєтків, тепер уже за позовом Івана Єсифовича Немирича. Черняхівська волость складалася з палацу й містечка Черняхова, сіл Отроковичі, Іванків, Стирти, Дівочки, Осники, Високе, Горбаші, Коритища, Славів та двору Красносілка. Після тривалої тяганини трибунал усі ці села присудив Стефану Немиричу, який тоді мешкав у Черняхові [ 29. Jabłonowski A. Вказ. праця. – T. X. – С. 95, 128, 142 ; ЦДІАК України. – Ф. 11. – Оп. 1. – Спр. 5. – Арк. 119 зв., 161– 161 зв.]

Сімнадцяте серпня 1944 р. – районна газета «Колгоспник Черняхівщини» №36 повідомила про те, що пасічник Звонар відродив пасіку в колгоспі імені 12- річчя Жовтня (с. Забріддя). У той час в колгоспі нараховувалося близько 20 вуликів.

Сімнадцяте серпня 1952р. – газета «Колгоспник Черняхівщини» (№ 67 (3154) повідомила про новий трудовий рекорд комбайнера Зайончківського: за дань цей працівник зібрав 25 гектарів вівса.

Вісімнадцяте серпня 1944 р. – районна газета «Колгоспник Черняхівщини» №37 повідомила на своїх шпальтах про те, що господарства району не справляються з обмолотом та виконанням державного плану хлібоздачі. Річний план молотьби був виконаний у цей час лише на 15%, а хлібоздача на 20%. Також часопис пише про те, що деякі сільські голови ухилялися від сплати військового податку.

Вісімнадцяте серпня 1952 р. – ліквідовано підприємство Черняхівська міжрайзаготконтора «Укрторгплодоовочтрест».

У серпні 1949 р. – в с. Клітищах при артілі ім. Петровського було відкрито медичний пункт. Першим завідуючим медпункту стала Янчевська.

У серпні 1950 р. три новопольські колгоспи були об’єднанні в одну артіль імені Шевченка.

У серпні 1951 р. – першим секретарем Черняхівського РК КПУ було обрано депутата Верховної Ради УРСР П. Докіля.

У серпні 1953 р. – на звітно–виборній конференції головою райкому профспілки працівників освіти Черняхівського району обрано П. Новаківського – директора Черняхівської семирічної школи, а Прокопчука В. призначають директором восьмирічної дослідницької школи, на базі якої проводились експериментальні впровадження нових навчальних програм та технологій у навчально – виховний процес.

Демонстрация в Запорожье 7 ноября 1950 года