29 March 2024, 15:25 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історія вулиць Житомира. Пушкінська вулиця

На плані міста Житомира 1781 року можна знайти маленьку вулицю, що бере свій початок від старої Петровської гори. На південь від гори, спускаючись до річки Тетерів тягнулася велика зелений гай, яка і дала назву вулиці - Зелена. Вулиця закінчувалася в районі нинішнього Нового бульвару.

 Житомир, улица Пушкинская

 З містом вулицю пов'язувала дорога веде в Передмістя (так називалася місцевість в районі нинішньої площі Корольова). Зараз ця дорога відома кожному, як вулиця Театральна.

  Житомир, улица Пушкинская

Час минав - вулиця росла. У середині XIX століття вулиця розрослася до вулиці Великій Бердичівській.

 Житомир, улица Пушкинская

 З появою нового генерального плану Житомира в 1847 році Зелена вулиця своїми обрисами стала нагадувати знайому нам Пушкінську вулицю.

  Житомир, улица Пушкинская

З появою в другій половині XIX століття вулиці Молчановская (зараз Новий бульвар), Зелена вулиця зробила поворот в бік бульвару Старого. У той час там вже розміщувалося жандармерія, яка дала нову назву вулиці - Жандармська (через кілька років встигла постаріти і стати Старожандармской).

26 травня 1899 року в Житомирі з'явився перший пам'ятник - Олександру Пушкіну. А разом з ним і нова вулиця - Пушкінська, яка об'єднала в собі Старожандармскую і Новожандармскую вулиці. Так закінчилася історія Зеленої вулиці і почалася історія Пушкінської.

 Житомир

Житомир, улица Пушкинская

Якщо сьогодні пройтися від Діагностичного центру до водонапірної башти можна побачити і відчути смуток і чарівність старого Житомира і його Зеленої вулиці. 

 

( в світлинах зафіксований вид будинків на момент 2009 р)

 По матеріалам Г. Мокрицкого