16 April 2024, 20:37 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Черняхівська гімназія відсвяткувала прекрасний ювілей

40 років – саме стільки пройшло від моменту об’єднання двох черняхівських шкіл у приміщенні нової Черняхівської школи, яка з 2003 року стала гімназією. Як перлина до перлини на вишуканому намисті, так рік за роком нанизані на срібну нитку життя будні і свята цього навчального закладу. Скільки дитячих очей бачили його вікна, скільки дитячих голосочків чули його стіни... Школа, а згодом і гімназія, як добра матінка – голубка, збирала щороку під своє тепле крило  пташенят – вихованців. Навчала, любила, виховувала, благословляла в далекі світи.

Незмінним був і залишається лише той факт, що середня школа, а нині гімназія, існує  і що її вихованці - це її слава і гордість. І як би далеко вони не були, в які б неблизькі світи не заносила їх доля, та в своїх думках і спогадах вони часто поруч із нею - рідною й дорогою.

Сорок років тому в школі навчалося понад 1000 учнів, працювало 90 вчителів. Це був висококваліфікований, працелюбний,  дисциплінований, з великим педагогічним досвідом,  об’єднаний єдиною метою, сильний духом і вірою в переборення всіх труднощів на своєму шляху  педагогічний колектив.

Святкування ювілею навчального закладу відбувалося 21 вересня в переповненому великому залі районного будинку культури. Там панувала затишна й святкова атмосфера.

Серед  почесних гостей, що завітали на свято, були Іван   Бовсунівський – голова районної ради, Іван  Бабицький -  Черняхівський селищний голова, Ольга  Чайковська - керівник апарату райдержадміністрації, Григорій  Сташенко – начальник відділу освіти Черняхівської  районної державної адміністрації, депутат обласної ради, Андрій Руденький – виконавчий директор ТОВ «АЛЕНРУД», депутат обласної ради, Руслан та Юрій Трояченки – керівники приватного підприємства «Жерм», депутати районної ради, Ігор та Олег Козловикерівники  ТОВ «Даніко», Павло Гринь - начальник відділу культури райдержадміністрації,  депутати районної та селищної рад, керівники організацій, установ, приватні підприємці, заслужені вчителі, учителі - ветерани, батьки, педагоги, учні гімназії, випускники минулих років.

Із  привітальним словом до гостей та запрошених звернувся директор гімназії Микола Сироїд, який ось уже 29 років очолює цей навчальний заклад. Він зазначив, що протягом тривалого часу Черняхівська гімназія – серед шкіл із найкращими результатами з предметних олімпіад, конкурсів захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук, мистецьких конкурсів та спортивних змагань. Багатьох її учнів перемоги в олімпіадах і вдалий захист наукових робіт вивели до президентських стипендій та стипендій Кабміну. Пишається школа й учительськими династіями.

«Серед випускників гімназії нині є два народні депутати України, кандидати наук, депутати обласної ради, 8 чинних депутатів районної ради, багато з яких сьогодні присутні в цьому залі», – підкреслив Микола Антонович.

Відзначив директор гімназії професійну роботу команди своїх заступників: Ольги Ковальчук, Алли Шевцової, Ганни Якобчук, Наталії Шлапак, Володимира Петрика, Галини Шлапак, яка нині очолює колектив Черняхівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Добрим словом згадав світлої пам’яті Вікторію Євпак, котра теж невтомно трудилася на посаді заступника директора школи.

Голова районної ради Іван Бовсунівський привітав педагогічний колектив та учнів гімназії, зокрема висловив  щиру подяку педагогам за те, що вони старанно навчають і виховують дітей, відкривають їм світ пізнання та проводять до джерел науки. Побажав їм невичерпних сил, наснаги, витримки, міцного здоров’я, чемних і вдячних учнів. Керівник району звернувся до гімназистів із закликом цінувати юність, ставати кращими й досвідченішими.

Голова райради  долучився до приємних сюрпризів, повідомивши, що районна рада та райдержадміністрація спільно виділять для потреб навчального закладу 20 тисяч гривень.

Пятьом кращим гімназистам було вручено грошові премії від народного депутата України Павла Дзюблика у продовження започаткованої ним традиції, яка переконує юних у тому, що в сучасному світі матеріальні блага цілком можливо заробляти власним розумом, талантом та наполегливістю.

До щирих привітань та нагороджень  долучилися селищний голова Іван Бабицький, керівник районного відділу освіти Григорій Сташенко, директор ТОВ «АЛЕНРУД» Андрій Руденький, керівник галузі культури району Павло Гринь, гендиректор ТОВ «Даніко» Ігор Козлов та багато інших.

 На великому екрані всі могли бачити чудову презентацію про історію навчального закладу, його керівників, педагогів, учнів.

Того дня було відзначено та нагороджено  кращих учителів, працівників школи, батьків, учнів - переможців у різних номінаціях.

Концертні номери від гімназистів та випускників закладу того дня були неперевершеними. Виконання  зведеним хором молодших та старших школярів  пісні «Вчителям» викликало  у слухачів щирі сльози захоплення, як і «Пісня про вчительку» у виконанні Олександри  Біляченко.  Випускниця 2008 року, зірка сцени Світлана Новицька  подарувала усім присутнім  пісню «Про Україну». Переможниця обласного конкурсу «Кришталеві нотки»  вокальна група 3-4- х класів виконала пісню «Сонце», вокальна група «Радість» - пісню  «Омріяна земля», пісню «Козаки» - вокальна група «Соколи». Насолодився зал і майстерним та задушевним співом  Марії Колядич – випускниці 2016 року, переможниці обласних та Всеукраїнських  музичних конкурсів, яка подарувала всім вокальний твір «Назавжди». Пісня «Україна - це ми» прозвучала у виконанні  вокальної групи «Домісолька».

З особливою теплотою вітали того дня воїнів – учасників неоголошеної війни з Росією на сході України, які у свій час теж були випускниками гімназії. Це кращі з кращих вихованців цього навчального закладу.

Великим білим кораблем пливе Черняхівська гімназія в майбутнє. І воно в неї – прекрасне. Ця впевненість підтверджена багаторічними здобутками педагогічного, учнівського та батьківського колективів цього чудового навчального закладу. Щасливого плавання, гімназіє! Нових відкриттів!