28 March 2024, 19:01 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історія Високівської гімназії

Перші відомості про відкриття однокласної школи відносять до кінця 19 сторіччя, а точніше архівні документи зазначають дату 1885 рік. В школі навчалося 15 хлопчиків. Грамоті їх навчав один учитель. В школі викладали граматику і Закон Божий. Витрати на утримання школи становили 118крб. 74коп..

Існування поселення чехів-колоністів на території Високого вносило свої особливості та специфіку в розвиток села. Процес асиміляції не поглинув чеське населення, вони зберегли свою самобутність та культуру. У 1887 році на території Високого-Чеського була теж відкрита школа. Вчителем в ній був запасний рядовий Мартин Долян. Навчальні предмети викладалися на чеській мові. Закон Божий – лише чеською. В школі навчалися 54 учні, з них 30 хлопчиків і 24 дівчинки. Під школу відведено найманий будинок. Оклад вчителя становив 180крб..

В 1888 році в селі було відкрито однокласне сільське училище, де два вчителі навчало 42 учні, з них 25 хлопчиків і 17 дівчаток. Учителем був Іван Іванович Углицький. Закон Божий викладав священик Іван Петрович Загоровський. Оклад першого становив 360крб., а оклад священика – 60крб.. При училищі було 400 квадратних сажнів землі на яких ріс сад.

З приходом та встановленням радянської влади у Високому – Українському також активізувалася просвітня діяльність. Так, у 1923 році до села було прислано молодого червоноармійця Букату Сільвестра Корнійовича з метою створення лікнепу по ліквідації неписемності серед селян. Проте мрія мати власну школу не залишала височан. 25 серпня 1926 року сільська громада ухвалила рішення збудувати школу. Сільська Рада взялася виконати постанову громадян, вдалася до раймісцевгоспу й одержала напіврозвалений будинок при броварні. Селяни зразу ж перевезли цей будинок на село, а сільська Рада закупила крокви і дошки на дах. Школа була побудована методом народної будови і відчинила свої двері в 1931 році. Ініціаторами її створення та активними учасниками будівництва були Буката Сільвестр Корнійович та Андрущенко Микола. Першими директорами були: Катюха, Хабчук Олександр Михайлович. В 1944 – 1946 –Будзінський, 1947 – 1949 – Міщенко І.А. Першими вчителями були: Суходольський – вчитель початкових класів, Пантелей Радзівон – вчитель математики, Хабчук Таїса, Лукяненко – вчитель української мови, Пінкевич Микола Григорович – вчитель географії з 1936р., Андреєва Ніна Степанівна – вчитель математики з 1934р., Верба Андрій Трохимович – вчитель біології та хімії з 1934р., Ваховська Валентина Микитівна – вчитель початкових класів з 1939р.

В 1932 році у селі було створено колгоспний патронат, до якого з району було привезено 25 дітей.

Дбали височани і про професійну освіту своїх односельців,та й радянська держава потребувала спеціалістів у галузі народного господарства. Так, у 1935 році було відкрито сільськогосподарську школу на хуторі Виногради, яка готувала таких спеціалістів: агрономів, механізаторів, ветеринарних лікарів.

Після визволення Радянською Армією Високого школа відновила свою роботу. В 1948році відбувся перший повоєнний випуск. Директором був Міщенко І.А. – історик за фахом, призначений на цю посаду 22 жовтня 1946 року. Пропрацював він на цій посаді до 1949 року. Педагогічний колектив нараховував на той час 27 вчителів.

Велику увагу радянська держава приділяла трудовому вихованню молоді. Так, Постановою ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР від 10.11.1966р. «Про заходи подальшого поліпшення роботи середніх загальноосвітніх шкіл» визначено, що головним завданням школи на сучасному етапі є забезпечення глибоких і міцних знань в учнів з основ наук і підготовки їх до свідомого вибору професії і трудової діяльності. З цією метою збільшилася кількість годин трудового навчання. Заняття здійснюються в добре обладнаній майстерні під керівництвом вчителя Ноніка Миколи Микитовича.

Стан освітніх справ на селі у 70-х р.р. найкраще відображено у доповіді директора Високівської середньої школи Пашківського Миколи Івановича на загальношкільних батьківських зборах. Директор відмітив, що у школі 43 учні навчаються на відмінно, а 98 мають у щоденниках четвірки та п’ятірки, що складає 36% зі загального числа школярів. Більше 100 учнів мають зразкову поведінку. Питанням навчання і виховання дітей у школі постійно цікавиться правління колгоспу і партійна організація. Правління колгоспу щомісяця виділяє 490крб. на харчування учнів.

Нове 21 сторіччя внесло суттєві зміни в суспільне життя, які не обійшли і Високе. В 2003 – 2004 н. р. нашу Високівську ЗОШ І-ІІІ ст. було реорганізовано в гімназію. Статус гімназії широко відкриває двері для індивідуального творчого розвитку особистості, сприяє формуванню активного громадянина, здатного цілковито реалізуватися в сучасному суспільстві. Адже навчальний план гімназії передбачає години на поглиблене вивчення окремих предметів, введення профільного навчання та блок, що передбачає проведення факультативних занять, курсів за вибором та групових консультацій.