25 April 2024, 21:49 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Руслан Свірчевський – лікар з великої літери.

Якби комусь спало на думку зробити рейтинг серед різних професій на предмет їх корисності та цінності для людини і суспільства, то медичні працівники, безперечно, були б у числі перших. Ми можемо нарікати на їх роботу, можемо критикувати їх, але факт залишається фактом: без них – нікуди. У найкритичніший для здоров’я та життя момент саме вони виявляються поряд. На мій погляд, серед людей, що займаються різноманітними лікарськими професіями і спеціалізаціями, можна виділити тих, чия праця схожа скоріше на подвиг.

«Не бійся, боляче не буде» - фраза, якою категорично заборонено «заспокоювати» дитину перед візитом до лікаря-стоматолога. Порадами, як правильно підготувати малюка до знайомства із «зубним айболитом» у цьому інтерв’ю ділиться з нашими читачами спеціаліст стоматологічного відділення Черняхівського ТМО Руслан Олександрович Свірчевський.

На изображении может находиться: 1 человек, улыбается

- Руслане Олександровичу, вже чимало часу як Ви приступили до роботи у стоматології. Але вже впевнено завоювали авторитет серед пацієнтів. Особливо – найменшеньких відвідувачів… В чому секрет?

- Допомагати людям – надзвичайно благородна справа. А професія медика – найгуманніша, адже вона покликана стояти на сторожі людського життя. Будучи ще маленьким я жартував, що виросту, і буду лікувати зубки. Так воно й вийшло. Я усвідомлено зробив свій вибір, почав освоювати таку непросту професію, тож глибоко розумію, наскільки професійно повиннен знати все про стоматологію, тобто бути лікарем з великої літери. І ось на даний момент в мене вже є достатній досвід в цій сфері.

- Як знаємо, усі – і дорослі й діти бояться відвідин стоматолога. Як Вам вдається втихомирювати маленьких пацієнтів, залишити хороше враження після лікування, часом навіть болісного?

- Лікування дітей вимагає не тільки високої кваліфікації та практичного досвіду, але, в першу чергу, великого терпіння та вміння враховувати індивідуальні особливості кожного. Відповідальним моментом є перша зустріч. Я стараюсь завоювати довіру дитини, адже від цього залежить усе подальше лікування. Перше відвідування маленьких дітей стоматологічного кабінету має бути, по можливості, коротким та супроводжуватися безболісними маніпуляціями. Спочатку я ознайомлюю малюка з обстановкою свого робочого місця, показую інструменти та пояснюю їх призначення (бормашину, шприци, дзеркало, зонд). Разом з тим не забуваю і про діалог: стараюсь підкреслити «дорослість» своїх маленьких пацієнтів та похвалити їх.

- Щодо планування візиту дитини до лікаря: це, коли зубчик вже турбує, чи, все ж, не чекати критичного моменту і приводити малюка на профілактичні огляди?

- Перший візит до стоматолога це дуже важлива подія у житті малюка. Це повинен бути профілактичний прийом, а не тоді, коли дитятко півночі промучилось від зубного болю.

Перший плановий візит до стоматолога краще розпочати з самого раннього віку, у два-три роки. Стоматолог визначить, наскільки правильно ростуть зубки, розповість про правильну гігієну тимчасових зубів. Приводити дитину на огляди потрібно регулярно, двічі-тричі на рік. Це дасть можливість лікарю виявити карієс ще на ранніх стадіях та дозволить уникнути таких неприємних наслідків, як каріозні порожнини, пульпіти та інші ускладнення.

Хочу дати декілька порад батькам, як правильно підготувати дитину до першого візиту у стоматологічний кабінет. Не потрібно попередньо лякати малюка, в жодному разі не використовувати фрази типу «Не бійся, це не страшно», «Укол – це не боляче», «Буде трішки неприємно» тощо. Найкращий вихід в цій ситуації – дати право лікареві самому пояснити дитині усе, ввести її в курс справи.

Перший візит до стоматолога краще провести в ранковий час: по-перше, думки про це не хвилюватимуть дитину більшу частину дня, по-друге, діти вранці, як правило, поводяться набагато краще та спокійніше. Найкраще прийти на прийом за десять хвилин, щоб малюк освоївся. У день відвідин зверніть увагу на поведінку, самопочуття дитини. Якщо вона поводиться хворобливо – краще перенести візит.

Перед лікуванням треба подбати, щоб малюк був ситим. На голодний шлунок, збільшується слиновиділення, і це дещо ускладнює проведення маніпуляцій.

- З якими проблемами до Вас найчастіше звертаються пацієнти?

- На жаль, батьки найчастіше приводять дітей тоді, коли вже потрібна невідкладна стоматологічна допомога. Тобто, з гострим болем. У таких випадках маніпуляції більш складні та болісні. Внаслідок цього в дитини залишається негативне враження про лікування зубів. Саме тому я акцентую увагу на профілактичних оглядах.

- Чи треба лікувати «молочні» зуби дітям?

- Моя відповідь – однозначно так. Необхідність своєчасного лікування очевидна: здоровими молочними зубами повноцінно пережовується їжа, що сприяє розвитку лицевого скелета та росту дитини загалом, здорові молочні зуби утримують правильне місце в зубному ряді для постійних. Від цього залежить також правильне прорізування постійних зубчиків. Уражені карієсом молочні зуби – це, до того ж, джерело інфекції, яка може уражати зачатки постійних зубів. Тоді є небезпека, що вони проріжуться, покриті жовто-коричневими плямами. Або й зовсім не проріжуться. Уражені карієсом молочні зуби можуть викликати захворювання всього травного тракту, сечовидільної системи, спровокувати ревматизм тощо. Погана вимова теж може стати наслідком хворих молочних зубів у дитини. Це викликатиме певний дискомфорт та сором’язливість вже в дорослому віці.

- І ще порадьте, як правильно мамам доглядати за усмішкою дитини…

- Починати догляд за молочними зубами слід з моменту їх прорізування, тобто, десь у 6-8 місяців. У продажу є спеціальні силіконові щіточки. Одягаючи таку на палець, мама з обережністю очищує поверхню зубчиків. Можна для цього використати і звичайну марлю. До самостійного догляду за зубами малят треба привчати після року. Починати у вигляді гри, і так, допоки дитина не звикне до цього, як обов’язкової процедури. З півтора-двох років можна переходити на дворазове чищення зубчиків, щітка повинна біти м’яка, невеликого розміру. Змінювати її треба один раз на три місяці. Зубна паста для діток не повинна містити фтору – у ранньому віці вони не вміють спльовувати піну. А частково, ковтають її. А фтор у великій кількості є небезпечним для людського організму. З чотирьох до шести років можна переходити на пасту з низьким вмістом фтору. Чистити зубки вчимо діток вертикально, вимітаючи ми рухами. І не забуваємо про збалансоване харчування: як можна менше солодощів, як можна більше фруктів, молочних продуктів, риби, бобових, цитрусових. Здорових посмішок вам і вашим діткам!

На сам кінець зазначу, що професійна діяльність Руслана Олександровича нерозривно пов’язана з Черняхівським ТМО ще з 2003 року.

Тут впевнені: секрет популярності лікарні серед населення, ефективності її роботи не стільки в сучасних технологіях лікування і грамотній організації лікувальної діяльності, скільки в золотих кадрах, серед яких – Руслан Свірчевський.

З усього видно, що на таких людях тримається система охорони здоров’я не лише Черняхівського району. У нього завжди багато маленьких пацієнтів, але для кожної він знайде час, подарує тепло та турботу, вислухає і правильно призначить лікування. Руслана своїм ангелом-охоронцем, без перебільшення, можуть назвати більше тисячі малят.

Тому з усією впевненістю можу сказати , що він дійсно є лікар від Бога.

- Спасибі Вам за цікаву, пізнавальну розмову.