28 March 2024, 14:32 Житомир: °C
Юрій Малашевич
Громадський діяч

Історичний календар Черняхівщини. 1 - 9 грудня

(Джерела дослідив та систематизував історик-краєзнавець Юрій Малашевич)


 

У грудні 1929 року в Славові створюється колгосп ім. 12-річчя Жовтня. Його фундаторами були А.Крушевський, Д.Полюх, Ф.Сендер, І.Нетрибійчук, Й.Задорожний, В.Жир та інші.

1 грудня (14 грудня за новим стилем) 1902 року -  народилася Олександра Соколовська, - легендарна отаманша Маруся. Народилася вона в с. Горбулеві Радомишльського повіту Київської губернії (нині - Черняхівського району Житомирської області) у родині псаломника Свято-Миколаївської церкви Тимофія Соколовського та його дружини Євдокії Данилівни.

Газета «Колгоспник  Черняхівщини» за 1 грудня 1949 року писала про  результати роботи майстра високих врожаїв  ланкову Надію Загладу. У 1949 році її ланка  отримала 81 цнт. кукурудзи, по 510 цнт. картоплі, по 15,11 цнт. льононасіння, по 20, 16 цнт. льоноволокна і по 24 цнт. зерна люпину з кожного гектара, таким чином її ланка перевиконала взяті на рік зобов’язання.

1 грудня 2011 року - у Черняхові відбувся круглий стіл, присвячений 20-річчю з дня проведення референдуму про незалежність України. Захід організували і провели відділи у справах сім’ї, молоді та спорту й освіти райдержадміністрації. На ньому були присутні старшокласники, представники відділів освіти, культури, управління праці й соціального захисту населення, педагоги, державні службовці, преса. Вела круглий стіл методист відділу освіти Лариса Василівна Мазур.

2 грудня 1965 року  – директором  Головинського МПТУ – 2 (сьогодні Головинський ВПУНТ- 2) було призначено Ф.М.Терещука (нині покійного), відмінника професійно-технічної освіти (1973), заслуженого працівника ПТО (1983), кавалера ордена «За заслуги» ІІІ ступеня» (1999).

2 грудня 2011 року - Микола Оніщук і Віталій Журавський допомогли інвалідам, а Василь Капустін заспівав для них. Напередодні Міжнародного дня інвалідів, що припадає на 3 грудня, Черняхівська районна організація Товариства Червоного Хреста України, яку очолює Зінаїда Гречана, зібрала у районному будинку культури людей із особливими потребами. Заступни. Наталія Ярмолюк вручила інвалідам продуктові набори, передала теплі слова підтримки від Миколи Оніщука.

3 грудня 1950 року – в с. Городище було відкрито новий сільський магазин.

На початку  грудня 2011 року -  в Черняхові відбулася процедура реєстрації Черняхівської районної громадської організації «Україна – це ми». Головою її  керівної ради був обраний  – Павло Дзюблик, секретарем – Галина Фещук. ЧРГО «Україна – це МИ» працює в різних напрямках, роботу яких тоді координували заступники голови керівної ради з таких питань:

–        Освіта і культура – Наталя Ковшевна.

–        Охорона здоров’я – Микола Яковишин.

–        Благоустрій та екологія – Тетяна Тарнавська.

–        Молодь і спорт – Сергій Дзюблик.

–        Релігія і міжконфесійні відносини – Юрій Малашевич.

–        Юридичні питання – В’ячеслав Богатирчук.

Головою  ревізійної комісії  організації став  Микола Бутрик. Усі зазаначені стали засновниками організації.

6 грудня 1943 року – гітлерівці (90 танків та піхота) прорвали оборону 202 –ї стрілецької дивізії на північний захід від Черняхова і стали просуватися в напрямку с. Жадьки, вийшовши в тил дивізіям 30 –го стрілецького корпусу Червоної армії. У цей самий день вкрай небезпечно було поблизу с. Горбулева.

7 грудня 1531 року - зем’яни Потаповичі продали Івашку Немиричу своє дідичне с. Ворохобовичі біля Білого Берега (Білих Берегів) за 120 кіп грошей литовських. Також Немирич отримав у свою власність с. Пинязевичі, за яке пізніше його нащадок Єсип Немирич у 1591 року платив податок. На початку XVII ст. цей маєток був у співвласності княжни Ядвіги Чороторийської (Ружинської), Вацлава Зміївського, Яна Керночинського та ін.). Пізніше Пинязевичі знову фіксуються як власність Немиричів. У 1630 році Стефан Немирич розширив володіння його родини на Малинщині, придбавши села Рихта та Тростяниця Шершнівської волості. У 1518 році до Івашка Немирича від його дружини з роду Обернейовича у вигляді посагу мало відійти село Городище поблизу Малина. Однак батько нареченої Юхно Обернейович відписав Городище Київському Пустинно-Микільському монастиреві. Івашко Немирич звернувся до ченців з проханням продати йому Городище, на яке у нього були великі плани. Після тривалих переговорів Івашко дійшов згоди з ченцями, обмінявши Городище на Ворохобовичі.

7 грудня 1943 року – вирвалися з оточення бійці 141-ї дивізії, 121-а стрілецька дивізія 1 Українського фронту вела бої з танками і піхотою противника поблизу с. Бежева, 574 – й полк героїчно бився в оточенні біля с. Дівочок. Полк, вийшовши з оточення, зосередився біля с. Ганнополя.

Газета «Колгоспник Черняхівщини» за 7 грудня 1950 року повідомляє  про кандидата в депутати Житомирської обласної ради депутатів трудящих, висунутого по Черняхівському виборчому округу № 88, - Сковлюка Василя Пилиповича – завідуючого відділу культосвітніх установ Житомирського облвиконкому. Довіреною особою Сковлюка  був директор Черняхівської семирічної школи Хоменко.

8 грудня 1978 року – Ніна Рубан за високі врожаї льону-довгунця удостоєна звання Героя Соціалістичної Праці.

9 грудня 1943 року – на північному сході від Черняхова знищено понад 92 німецькі танки. У цих боях частини 60-ї армії спільно зі з’єднаннями 1-ї гвардійської армії і танковими частинами відбили натиск ворога і, завдавши йому важких втрат, змусили його припинити наступ.

9 грудня 1985 року  - утворено Ксаверівську сільську раду Черняхівського району.

У грудні 1950 року – Черняхівська районна центральна ощадна каса почала працювати по неділях, а вихідний день було перенесено на понеділок.